BIZIT plus

Sony će prepoloviti svoju smartphone diviziju

Sony se izgleda polako povlači iz posla proizvodnje pametnih telefona. Iz kompanije su procurele informacije da planira da do sledeće godine prepolovi svoju diviziju koja se bavi razvojem i proizvodnjom mobilnih telefona. To znači da će bez posla potencijalno ostati više od 2.000 zaposlenih, mada se očekuje da će neki od njih biti prebačeni na neke druge poslove i u druge divizije.

PCPress.rs Image

Za ovaj potez se ne može reći da nije očekivan. Japanski gigant, iako je pravio vrhunske telefone, nikad nije uspeo da osvoji značajniji udeo na tržištu. Šta više, njihovo prisustvo je u 2018. godini postalo minorno – od oko 1.6 milijarde ukupno prodatih telefona tokom prošle godine, Sony-jev udeo je bio samo 10 miliona. Uprkos toj nezavidnoj situaciji po kompaniju, Sony je ipak na nedavno završenom Mobile World Congress-u predstavio novi flagship telefon, Xperia 1.

Ovo nije prvi put da Sony otpušta radnike u svojoj smartphone diviziji. Još 2009. godine kompanija je otpustila 2.000 zaposlenih, nakon što je zatvorila četiri fabrike za proizvodnju mobilnih telefona. Još 1.000 radnika otpušteno je iz iste divizije tokom 2015. godine, zbog zarade koja je bila znatno ispod očekivane. S obzirom na sve navedene činjenice i, ako su tačne glasine o novom otpuštanju, postavlja se pitanje da li će Sony imati snage da se u ozbiljnijoj meri vrati na tržište telefona, ili možda možemo da očekujemo da će u budućnosti u potpunosti odustati od proizvodnje ovih uređaja.

Pročitajte i:  Ažuriranje za PlayStation 5 blokira Cronus Zen uređaje za varanje 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: