BIZIT plus

Sophos štiti Parking servis

Kad vremešna oprema više ne može da zaštiti zahtevan sistem, treba razmotriti savremena rešenja. Global Vision Consulting je implementirao Sophos rešenja u firmi „Parking servis“, a o rezultatima govori Radenko Vuković, rukovidilac službe za IT i automatiku u JKP Parking servis Beograd.

PCPress.rs Image
Ra­den­ko Vu­ko­vić, ru­ko­vi­di­lac slu­žbe za IT i auto­ma­ti­ku u JKP Par­king ser­vis Be­o­grad

Uticaj novog rešenja je vrlo značajan za osnovno poslovanje preduzeća jer automatizuje odgovor na bezbednosne napade, pri čemu se brzina reakcije skraćuje sa 24 sata na samo 10 minuta po incidentu.

Kakvi su bili vaši zahtevi i šta su bili najveći izazovi koji su se postavljali pred novo rešenje?

Spam i DDoS napadi su u nekoliko situacija ugrozili kontinuitet poslovanja našeg preduzeća u poslednjih godinu dana. Sistem je bio pod zaštitom prilično zastarelog rešenja s komplikovanim upravljanjem koje uključuje ručne popravke i nadogradnje. Zamena trenutne zastarele infrastrukture je bio inicijalni razlog da preduzeće počne da traga za savremenijim sigurnosnim mrežnim rešenjem. Brzo smo se fokusirali na Sophos proizvode, pre svega zbog jednostavnosti upravljanja u odnosu na postojeće rešenje.

Kakvi su bili tehnološki zahtevi i kako je protekla implementacija rešenja?

Analizirana su mnoga aktuelna rešenja koja nude vrhunski proizvođači, a kao potrebe izdvojili su se IPSEC tunneling, remote VPN access, RADIUS integration, IPS scanning, DDoS protection, ATP… Sophos Synchronized Security tehnologija je osnovni razlog zbog kojeg smo se odlučili za Sophos rešenje. Takođe, i zadovoljavanje pomenutih potreba za servisima koje sam pomenuo.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Zahvaljujući našem Sophos partneru, kompaniji Global Vision Consulting, implementacija je prošla u nekoliko koraka i bez zastoja poslovanja preduzeća. Trebalo nam je sedam radnih dana u periodu od dva meseca. Sve ekspoziture su osposobljene u planiranom roku. Jedino je na centralnoj lokaciji došlo do određenog zastoja jer su, paralelno sa ovim sigurnosnim sistemom, zamenjeni i pojedini osnovni mrežni svičevi. Pored usluga GVCa, tokom instalacije i aktivacije rešenja nismo imali potrebe da koristimo usluge drugih kompanija niti usluge Sophos Professional Services i sve je prošlo bezbolno. Dostigli smo daleko više od očekivanog. Rešenje je jednostavno, pouzdano i savremeno a zahvaljujući Sophos rešenju za kreiranje izveštaja iView dobili smo i izuzetnu preglednost aktivnosti u mreži. Uz pomoć iView-a smo efikasno rešili problem koji je postojao više godina u pojedinim mrežnim segmentima.

Kakvi su poslovni benefiti koje je donelo novo bezbednosno rešenje?

Automatizacijom reakcije na pretnje, vreme odziva sistema se skratilo sa 24 sata na 10 minuta po incidentu. Zahvaljujući uplink load balancing tehnologiji je i iskorišćenost linkova podignuta za 100% što je rezultiralo značajnim dodatnim uštedama. Nivo sigurnosti našeg sistema i otpornosti na sigurnosne upade po našoj subjektivnoj proceni je podignut na mnogo viši nivo nego što smo imali pre uvođenja Sophos rešenja. Sophos rešenje je značajno jednostavnije za održavanje od prethodnog i duplo brže u odnosu na prethodno rešenje. Network visibility kroz Sophos Firewall Management i eView centralizovano izveštavanje su značajno doprineli celokupnom boljem utisku i osećaju sigurnosti u upravljanju celokupnim rešenjem, što do sada nismo imali. Pritom, Sophos rešenje ispunjava sve, već aktuelne, sigurnosne propise preduzeća.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Da li ovo rešenje možete da preporučite preduzećima sa sličnim potrebama?

Sada imamo daleko bolje razumevanje događaja i incidenata u mreži, pa je i naša reakcija brža i adekvatnija. Zato, preduzećima u našoj branši, preporučujem Sophos kao set proizvoda i rešenja koja na adekvatan način pokrivaju većinu njihovih potreba. Preporuku za Sophos rešenje smo dobili od našeg dugogodišnjeg partnera od poverenja, preduzeća Global Vision Consulting. Od GVCa smo dobili adekvatnu podršku u svim fazama planiranja od idejnog rešenja, PoC koji je uspešno izveden na partnerovoj opremi za testiranje, do besprekorne zamene postojećeg rešenja i instalacije na našem realnom sistemu.

Global Vision Consulting

(Objavljeno u PC#253)

Facebook komentari: