Space X tražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada satelita

Space X  je zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada low-Earth orbit (LEO) satelita u okviru Starlink mreže, pored 12 hiljada za čije lansiranje već ima dopuštenje.

PCPress.rs Image

FCC (Federal Communications Commission) je u ime kompanije Space X prošle nedelje podneo zahtev kod International Telecommunication Union (ITU), a 30 hiljada satelita bi trebalo da se nađe na visini između 328 i 580 kilometara od Zemlje. Podneti zahtevi kompaniju ne obavezuju da lansira svih 30 hiljada satelita, već je dovoljno da se u narednih sedam godina lansira bar jedan satelit koji bi bio funkcionalan 90 dana. Pretpostavlja se da će Space X otići dalje od toga, budući da se već suočava sa konkurencijom koja dolazi od kompanija OneWeb, Space Norway, Telesat i Amazon, koje takođe planiraju satelite u nižoj Zemljinoj orbiti.

PCPress.rs Image

Nova Space X konstelacija satelita trebalo bi da prevaziđe ukupan broj svih satelita koji danas kruže oko Zemlje, budući da se od 1957. godine u Zemljinoj orbiti našlo 8.950 satelita, od kojih je pet hiljada još uvek u orbiti, a 1.950 još uvek funkcioniše. Ukoliko Space X želi da u orbitu pošalje još 30 hiljada satelita moraće da pruži detaljne planove, te pre svega objasni na koji način planira da predupredi problem kosmičkog otpada.

Pročitajte i:  Amazon i neograničena pretplata na dostavu namirnica 

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: