ERP 2024

SpaceX i T-Mobile u zajedničkoj saradnji

Kompanija T-Mobile koristiće satelite Starlink-a kako bi mobilnim korisnicima omogućila pristup mreži u delovima SAD. Kompanije najavljuju i nove planove za povezivanje mobilnih telefona korisnika direktno sa satelitima u orbiti.

PCPress.rs Image

Razvoj nove mreže

Novi planovi, uključivali bi postojeće mobilne usluge T-Mobile-a i isključili bi potrebu za repetitorima mobilne telefonije. Zatim, korisnicima bi bile omogućene usluge za slanje teksta i slika tamo gde trenutno ne postoji pokrivenost. To je ključno za hitne situacije u udaljenim oblastima, rekao je Musk.

Starlink-ovi sateliti će koristiti T-Mobile-ov srednji opseg za kreiranje nove mreže. Mobilni uređaji korisnika kompanije biće kompatibilni sa novom uslugom. Nove usluge i testiranje u beta fazi kreću od kraja sledeće godine.

Kompanija SpaceX je od 2019.godine lansirala skoro 3.000 satelita u nisku orbitu Zemlje. Kompanije je time nadmašila rivale OneWeb i Amazon-ov projekat Kuiper.

Sateliti nove generacije, koji će biti lansirani pomoću Starship rakete kad bude potpuno razvijena, imaće veće antene koje će omogućiti direktno povezivanje sa mobilnim telefonima preko T-Mobile-ove mreže, rekao je Musk.

„Mi konstruišemo specijalnu antenu. To su zapravo veoma velike antene koje su izuzetno napredne“, rekao je Musk. “Važna stvar je da nećete morati da nabavite novi telefon. Možete da koristite telefon koji trenutno imate.”

Takođe, američke telekomunikacione kompanije su u trci da izgrade deo srednjeg opsega svojih 5G mreža kako bi sustigle T-Mobile. T-Mobile je 2020.godine otkupio kompaniju Sprint i tako proširio svoj srednji spektar.

Srednji spektar ili C-Band se pokazao kao savršen za 5G mreže, jer pruža dobar balans kapaciteta i pokrivenosti.

T-Mobile navodi da ima za cilj da nastavi sa proširenjem mogućnosti prenosa glasa i podataka nakon beta faze i testiranja slanja poruka.

Firma za satelitske komunikacije AST SpaceMobile takođe gradi globalnu ćelijsku širokopojasnu mrežu u svemiru koja će raditi sa mobilnim uređajima bez potrebe za dodatnim hardverom.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: