BIZIT plus

SpaceX lansirao satelit za posmatranje crnih rupa

Satelit IXPE može dati bolji uvid u to kako funkcionišu crne rupe.

PCPress.rs Image

Šta će sve otkriti IXPE satelit?

Raketa kompanije SpaceX Falcon 9 poletela je sa NASA-inim satelitom Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE). Prvi put najavljen 2017. godine, IXPE je prvi satelit sposoban da meri polarizaciju rendgenskih zraka koji dolaze iz kosmičkih izvora, kao što su crne rupe i neutronske zvezde.

Satelit veličine frižidera ima tri teleskopa koji mogu pratiti i meriti pravac, vreme dolaska, energiju i polarizaciju svetlosti. Kada se podaci sa svih tih teleskopa kombinuju, NASA može da formira slike koje bi nam mogle dati bolji uvid u to kako funkcionišu misteriozni nebeski objekti. Odnosno oni koji emituju rendgenske zrake.

Postoji nada da će to omogućiti detaljniji pogled na strukturu Crab Nebula, odnosno ostatka zvezdane eksplozije.

Posmatrajući crne rupe, IXPE će pomoći naučnicima da steknu više uvida i prošire znanje čovečanstva o regionima svemira koje još uvek jedva poznajemo. To bi moglo dati naznake o tome zašto se vrte i kako gutaju kosmičke materijale a takođe bi moglo dovesti do novih otkrića.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink

Martin Weisskopf, glavni istraživač misije, izjavio je: “IXPE će nam pomoći da testiramo i usavršimo naše trenutne teorije o tome kako univerzum funkcioniše. Možda ćemo čak otkriti i uzbudljivije teorije o ovim egzotičnim objektima od onoga što smo pretpostavljali.”

SpaceX je za ovo lansiranje koristio raketu Falcon 9 iz prethodne misije. Ako sve prođe kako treba, prvi stepen rakete će sleteti na brod dronova „Just Read the Instructions“ nakon transpotra IXPE-a u svemir.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: