SpaceX mora da izvrši dodatne izmene pre lansiranja u Teksasu

Kompanija prvo mora da se pozabavi brojnim ekološkim problemima.

PCPress.rs Image

Očuvanje životne sredine

FAA želi da se SpaceX pozabavi brojnim ekološkim problemima pre nego što odobri kompaniji proširenje objekta za lansiranje nazvanog Starbase. Rampa za lansiranje se nalazi na obali Meksičkog zaliva u Teksasu. Agencija je zatražila od SpaceX-a, da izvrši više od 75 izmena prema objavljenoj proceni uticaja na životnu sredinu. Kompanija to mora da uradi pre nego što bude htela da koristi lokaciju u Teksasu za lansiranje.

Smešteno u blizini Boka Čike u Teksasu, mesto lansiranja je bilo centar kontroverzi nakon što je osnivač SpaceX-a, Elon Musk otkrio svoje planove da proširi okolno područje za lansiranje svojih raketa.

Prema izveštajima Space News-a, čini se da je ovo više „žuto svetlo“ nego „crveno svetlo“ za SpaceX. FAA je izdala „Nalaz bez značajnog uticaja“ za planove SpaceX-a.

Ukratko, agencija je otkrila da neće biti značajnih posledica po životnu sredinu ali traži od SpaceX-a, da preduzme korake za ublažavanje štete po životnu sredinu pre nego što započne sa lansiranjem.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

FAA će omogućiti SpaceX-u samo pet orbitalnih lansiranja godišnje, kao i pet suborbitalnih lansiranja i testova. Mnoge od predloženih promena uključuju plažu u Boka Čiki i obližnju javnu plažu koja je bila zatvorena tokom testiranja Starship-a.

Takođe, zatvaranje je navelo mnoge klubove da tuže vladine zvaničnike, zbog onoga što veruju da predstavlja kršenje ustava države. SpaceX-u će biti zabranjeno da zatvori put tokom 18 različitih praznika. Takođe, kompanija će moći da zatvori sve u blizini samo pet puta godišnje tokom vikenda.

Takođe, FAA poziva SpaceX da ograniči zatvaranje na 500 sati godišnje za normalne operacije, uz mogućnost da zatvori sve na još 300 sati za rešavanje bilo kakvih hitnih slučajeva.

Izgleda da je SpaceX dobro prihvatio recenziju FAA. „Korak bliže orbitalnom testu leta Starship-a“, objavila je kompanija nakon ovih uslova.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,