BIZIT plus

SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Sudija američkog radnog odbora održao je saslušanje u slučaju u kojem je SpaceX optužen za ilegalno otpuštanje osam inženjera zbog kritikovanja izvršnog direktora Elon-a Musk-a. Oni su optužili Musk-a za seksističko ponašanje u pismu upućenom izvršnim direktorima kompanije.

PCPress.rs Image

SpaceX je negirao nezakonite radnje

SpaceX je u januaru podneo tužbu kojom je tražio da se spreči dalji tok postupka. Kompanija je tvrdila da postupci sprovođenja odbora unutar institucije krše Ustav SAD-a.

Starbucks, Amazon i Trader Joe’s, se takođe se suočavaju sa kampanjama za sindikalizaciju na nacionalnom nivou. Ove kompanije su takođe uputile slične argumente u slučajevima odbora. Ako bilo koja od kompanija uspe, to bi moglo ozbiljno ograničiti sposobnost agencije da razmatra slučajeve koji se odnose na optužbe za ilegalne radne prakse.

SpaceX je navodno prekršio zakon o radu SAD-a otpuštanjem inženjera 2022. godine. Oni su prosledili pismo optužujući Musk-a za seksističko ponašanje. Takođe, oni su tvrdili da kompanija toleriše diskriminaciju žena. SpaceX se optužuje za kršenje Zakona o nacionalnim radnim odnosima, koji štiti prava radnika da se udruže i zastupaju bolje radne uslove.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Inženjeri su zasebno podneli pritužbe kod kalifornijske agencije za građanska prava. Oni su optužili SpaceX za tolerisanje seksualne diskriminacije i odmazdu prema radnicima koji su se žalili.

Sudija je prošlog meseca prebacila slučaj u Kaliforniju a Peti sudski okrug SAD-a odbacio je žalbu kompanije na tu odluku.

Harri Džonson, advokat SpaceX-a i bivši član odbora za rad, rekao je tokom saslušanja da kompanija razmatra svoje opcije u vezi sa odlukom Petog okružnog suda. To može uključivati preispitivanje odluke, rekao je Džonson.

Ako SpaceX izgubi, moraće ponovo da zaposli radnike

Savezni sudovi u Teksasu postali su omiljena destinacija za pravne izazove vlade i ovlašćenja za sprovođenje propisa, sa visokom koncentracijom konzervativnih sudija i činjenicom da se nalaze u Petom okrugu. Mnogi taj okrug smatraju najkonzervativnijim američkim sudom za žalbe.

Saslušanje je bilo proceduralno i fokusiralo se na izazove odbora i SpaceX-a i na pozive na saslušanje koje su izdale obe strane.

Sudija je navela da se saslušanja o ovom slučaju nastavljaju u maju. Očekuje da će to trajati jednu nedelju.

Pročitajte i:  SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe

Ako SpaceX izgubi, moraće ponovo da zaposli radnike i nadoknadi im izgubljenu platu i beneficije.

Kompaniju zastupaju advokati iz advokatske kancelarije Morgan Lewis & Bockius, uključujući Džonsona i Džona Ringa.

U svojoj tužbi, kompanija tvrdi da administrativni proces odbora za slučajeve koji se odnose na ilegalne radne prakse krši njeno ustavno pravo.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *