SpaceX tuži NLRB u pokušaju da nastavi nepravedna otpuštanja radnika

Nacionalna vladina agencija podnela je žalbu optužujući SpaceX za ilegalno otpuštanje osam radnika koji su kritikovali Elon-a Musk-a.

PCPress.rs Image

Zaposleni su uneli pometnju u čitavu kompaniju

NLRB je optužila SpaceX za nezakonito otpuštanje osam radnika koji su napisali otvoreno pismo kritikujući ponašanje Elon-a Musk-a na društvenim mrežama. Prema izveštaju Bloomberg-a, SpaceX sada pokušava da zaustavi napredovanje žalbe tužeći vladinu agenciju. Kompanija navodno tvrdi da bi žalba trebalo da bude odbačena jer je struktura NLRB-a “neustavna”.

Tužba SpaceX-a napada način na koji komisija sprovodi svoja saslušanja. NLRB koristi svoje administrativne sudije za svoje postupke. Kompanija tvrdi da je to lišava “ustavnih prava na suđenje pred sudom”. Kompanije mogu uložiti žalbu na odluke sudija agencije NLRB-a članovima u Vašingtonu a mogu čak ići toliko daleko da svoju žalbu eskaliraju do federalnog suda. SpaceX je naveo na sudu da bi slučaj trebalo da bude odložen kako bi se sprečilo da kompanija prođe kroz “produžene administrativne postupke pred neustavno organizovanom agencijom.”

Pročitajte i:  Adobe zapretio tužbom zbog "kopiranja" logoa

SpaceX je otpustio ukupno devet radnika

Otvoreno pismo koje je centralno u ovom slučaju opisalo je ponašanje Musk-a na društvenim platformama kao “čest izvor ometanja i blamaže”. U pismu se navodi “štetno ponašanje na X-u (Twitter-u)” izvršnog direktora. Takođe, navodi se i tvit u kojem se našalio na račun optužbe za seksualno zlostavljanje koja je podneta protiv njega. SpaceX je otpustio ukupno devet zaposlenih zbog pisma. Agencija navodi da su oni nezakonito otpušteni zbog “angažovanja u zaštićenoj zajedničkoj aktivnosti na poslu”.

U svojoj tužbi, SpaceX je naveo da je otvoreno pismo “uzrokovalo značajnu konfuziju za zaposlene širom zemlje”. Kompanija je zatim otpustila zaposlene koji su u to bili uključeni “zbog kršenja politike kompanije”. Prema izveštajima Reuters-a, svemirska korporacija je u prošlosti koristila sličnu taktiku. Naime, kompanije je blokirala američko Ministarstvo pravde u vođenju administrativnog slučaja u kojem je kompanija optužena za diskriminatornu praksu zapošljavanja.

SpaceX je takođe podneo tužbu protiv činjenice da administrativne sudije Ministarstva pravde imaju ovlašćenja koja su rezervisana za zvaničnike imenovane od strane predsednika, iako su imenovani samo od strane američkog državnog tužioca. Kompanija je uspela da ubedi sudiju da privremeno obustavi administrativni slučaj protiv kompanije dok je trajala tužba.

Pročitajte i:  Nintendo više neće plaćati za integraciju na X-u

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,