ERP 2024

SpaceX želi da gradi Starship rakete u luci Los Anđelesa

Iz kompanije SpaceX stižu informacije da su u toku razgovori sa vlastima Los Anđelesa oko potencijalne izgradnje nove fabrike raketa u gradskoj luci. Razlog za odabir ove lokacije je što bi kompanija na taj način dobila direktan izlaz na okean za transportovanje nove generacije svojih Starship svemirskih brodova, kao i specijalnih vozila za lansiranje raketa. Ovim putem oni bi se najlakše dopremali do priobalne lansirne lokacije na Floridi.

PCPress.rs Image

Trenutno, SpaceX u Teksasu gradi prototip Starship rakete za orbitalno testiranje. Ovaj prototip će se koristiti za testiranje i proveru finalnog dizajna Starship letelica, koje bi trebalo da budu višestruko upotrebljavane, a pokretaće ih Super Heavy motori koji su takođe u razvoju. Krajnji cilj je da se sa ovim raketama dosegne prvo Mesec, a nakon toga i Mars.

Ilon Mask, SpaceX CEO, naglasio je da želi da Starship letelice dostignu veoma visoku frekvenciju letova. Da bi se to postiglo potrebno je da se proizvodi 100 Starship raketa godišnje, što bi u periodu od 10 godina činilo ukupno 1.000 raketa. Tek tada će biti spreman za poduhvat koji će poneti veliku količinu tereta i putnike na put koji će obezbediti permanentno ljudsko prisustvo na Mars-u.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Upravo iz tog razloga SpaceX-u su potrebni novi proizvodni pogoni. Postojeći pogon u Havtornu (Kalifornija) zahtevaju transportovanje putevima, što je izvodljivo za Falcon 9 i Falcon Heavy rakete, ali ne i za Starship i Super Heavy, koji su znatno većih dimenzija i mase.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: