Spas: Kripto-novčanik za veću bezbednost

Uprkos usponima i padovima u vrednosti, mnogi veruju da su kriptovalute platežno sredstvo budućnosti. Jedan od većih problema sa kojim se suočavaju jeste i čuvanje digitalnih novčića, budući da nisu sve metode potpuno bezbedne.

PCPress.rs Image

Upravo se zbog toga sve veći broj korisnika kriptovaluta odlučuje za digitalne novčanike u kojima su njihove valute bezbedne i nadohvat ruke. Oni koji u svom vlasništvu imaju Bitkoin bogate se onako kako raste vrednost ove kriptovalute. Ipak, postavlja se pitanje koliko je onih koji su bogatstva izgubili nakon što su zaboravili lozinke za svoje digitalne novčanike.

Mnogi su u početku bili neoprezni, budući da Bitkoin nije vredeo puno, te nisu vodili računa gde i kako čuvaju lozinke. Među njima je i Stefan Thomas, programer iz Nemačke, koji ovih dana pokušava da se seti lozinke koja čuva kriptovalute u vrednosti od oko 220 miliona dolara. Uz pomoć izgubljene lozinke bi mogao da otključa hard drajv, poznat i kao IronKey, koji čuva privatne ključeve za digitalni novčanik na kojem se nalazi 7.002 Bitkoina. Thomas je još pre nekoliko godina izgubio komadić hartije na kojem je lozinka bila napisana. Ima ukupno deset pokušaja pre nego što se novčanik zauvek zaključa.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Ovo nije jedini slučaj, budući da su mnogi svoja Bitkoin bogatstva zaključali iza zaboravljenih lozinki. Procenjuje se da je od postojećih 18,5 miliona Bitkoina zaključano oko 20%, a trenutna vrednost te količine je oko 140 milijardi dolara. Wallet Recovery Services, kompanija koja pomaže u vraćanju izgubljenih ključeva za digitalne novčanike, dnevno dobije oko 70 zahteva za povraćaj lozinki, što je tri puta više nego u januaru 2021. Proces otkrivanja zaturenih lozinki je vrlo kompleksan, pa često nema rezultata.

PCPress.rs Image

Možda bi zbog svega navedenog neki sledeći modeli digitalnih novčanika trebalo da ponude bezbednije načine za čuvanje lozinki. Keevo Model 1 je jedan od novih novčanika, korak ka sanjanoj bezbednosti dragocenih coina. Čini se da je na putu da reši i problem lozinki, a kroz četvoro-faktorsku autentifikaciju. To ne znači da će se izgubljene lozinke vratiti onima koji kriptovalute nisu odmah shvatili ozbiljno, ali bi moglo da bude mera koja bi sprečavala da se takve situacije ponove (mada je danas malo verovatno da se neko neodgovorno odnosi prema valutama koje vrede).

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Keevo arhitektura korisnike oslobađa od univerzalnih bezbednosnih ključeva, budući da se kreiraju za svaku transakciju – takozvani Carbon Key sistem. Time se ukidaju i nizovi brojeva koji se kreiraju u okviru novčanika (seed phrase) i slova koji mogu da se izgube ili zaborave. Carbon Key sistem je jednostavniji i neuporedivo sigurniji, te rešava i one probleme koji nastaju ukoliko vlasnik novčanika premine, a da naslednicima nije ostavio lozinku. Vlasnik novčanika može da imenuje naslednika, koji nakon toga dobija sopstvenu enkriptovanu lozinku, te ostavlja otisak prsta u okviru Your Keevo Carbon Key. Naslednik Carbon Key dobija tek nakon što se utvrdi smrt onoga kojeg nasleđuje.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: