Data centri 2024

Sprema se velika nadogradnja Ethereuma

Dugo očekivana nadogradnja softvera za Ethereum blockchain ima za cilj smanjenje njegove ogromne potrošnje energije. Velika nadogradnja očekuje se krajem ove nedelje. Prema nekim izveštajima doći će do velikog unapređenja same tehnologije.

PCPress.rs Image

Događaj je ranije nekoliko puta odlagan

Nadogradnja, poznata kao „Spajanje“, označiće radikalnu promenu načina na koji se odvijaju transakcije na Ethereum blockchain-u. Nadogradnjom će se promeniti i način na koji se kreiraju ether tokeni. Prema izveštajima, novi sistem će trošiti 99,95 odsto manje energije.

Tačan trenutak kada će doći do nadogradnje još uvek nije poznat. Međutim, Google kao i druge kompanije koje prate razvoj blockchain-a predviđaju da će se nadogradnja dogoditi krajem nedelje. Fondacija Ethereum, saopštila je da će se predviđeno “Spajanje” dogoditi negde između 10. i 20. septembra.

Ako bude uspešno, Ethereum će preći sa sistema „dokaz rada“ – u kojem računari gladni energije potvrđuju transakcije rešavanjem složenih matematičkih problema na protokol „dokaz uloga“.

Tada, kripto transakcije potvrđuju korisnici. Oni stavljaju značajne količine blockchain tokena (ethereuma) kao garanciju.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Ether je druga po veličini kriptovaluta posle bitcoina. Ether poseduje tržišnu kapitalizaciju od oko 200 milijardi dolara, prema izveštajima sajta CoinGecko. Postoji oko milion do milion i po transakcija dnevno na ethereum blockchain-u, u poređenju sa 200.000 do 300.000 transakcija bitcoina, prema podacima CoinMetrics-a.

Kriptovalute su dosta izgubile na vrednosti ove godine nakon pada na finansijskim tržištima. Investitori su odustali od rizične kupovine. Ether je porastao za oko 65 odsto od kraja juna uoči predviđenog “Spajanja”, dok je sa bitcoin-om bilo malo promena.

„Ovo je veoma značajan razvoj u ukupnom planu evolucije Ethereuma“, rekao je James Malcolm, šef strategije u kompaniji UBS. Ipak, on je naveo da se možda cena ethera neće mnogo promeniti.

Ušteda energije?

Visoka upotreba energije kripto i blochchain tehnologije izazvala je kritike nekih investitora i ekologa. Jedna transakcija na ethereumu trenutno zahteva onoliko energije koliko prosečno američko domaćinstvo koristi za nedelju dana, prema platformi Digiconomist.

Za pristalice kripta, nadogradnja za uštedu energije predstavlja veliki korak napred u trci da ether postane najbolji blochchain na svetu.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Ethereum je postao izabrani blochchain za različite funkcije u svetu decentralizovanih finansija, uključujući pametne ugovore i projekte koji uključuju tokene koji predstavljaju tradicionalna sredstva kao što su akcije i obveznice.

Oni koji podržavaju ethereum kažu da će tehnologija činiti osnovu novog finansijskog sistema, u kojem se novcem i imovinom može trgovati u obliku kripto tokena bez potrebe za pružaocima tradicionalnih finansijskih usluga.

Drugi ga vide kao kamen temeljac takozvanog „Web3“ interneta još uvek nerealizovane iteracije interneta gde blochchain i kripto sredstva zauzimaju centralno mesto.

Ipak, ether do sada nije bio široko prihvaćen kao sredstvo plaćanja, pri čemu je trgovina ipak daleko najpopularnija metoda.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,