BIZIT plus

Spremaju li se sajber napadi na Pariz 2024?

Izazovi u pogledu sajber bezbednosti.

PCPress.rs Image

Organizatori očekuju ogroman pritisak ovog leta

Organizovani kriminal, aktivisti i države biće glavne pretnje tokom Olimpijskih igara od 26. jula do 11. avgusta i Paraolimpijskih igara od 28. avgusta do 8. septembra.

Francuska nacionalna agencija za informacionu bezbednost (ANSSI) i kompanije za sajber bezbednost Cisco i Eviden, nastoje da ograniče uticaj sajber napada. “Ne možemo sprečiti sve napade, neće biti Igara bez napada. Ali moramo ograničiti njihov uticaj na Olimpijadu”, rekao je novinarima direktor ANSSI-a, Vinsent Strubel.

“Pariz 2024 će biti operativan iz centra za sajber bezbednost”.”Igre se suočavaju sa nezapamćenim nivoom pretnje. Takođe smo obavili nezapamćen nivo pripremnih radova, tako da mislim da smo korak ispred napadača”.

Pariz plaća “etičkim hakerima” da testiraju njihove sisteme i koriste veštačku inteligenciju da im pomognu da naprave trijažu pretnji. “Veštačka inteligencija nam pomaže da napravimo razliku između smetnje i katastrofe”, rekao je direktor za IT u Parizu 2024, Franc Regul. “Očekujemo da će se broj događaja u vezi sa sajber bezbednošću povećati deset puta u poređenju sa Tokijom 2021.godine.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

“U pogledu sajber bezbednosti, četiri godine su ekvivalent stogodišnjice”, objasnio je šef partnerstava u CISCO-u, Erik Grefer.

Virus nazvan “Olympic Destroyer

Godine 2018. korišćen je kompjuterski virus nazvan “Olympic Destroyer” u napadu na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

I dok je Moskva negirala bilo kakvo učešće, američko Ministarstvo pravde je 2020. godine saopštilo da je optužilo šestoro hakera iz ruskih obaveštajnih agencija za četvorogodišnju seriju hakovanja koja je uključivala napade na Olimpijske igre u Pjongčangu.

“Voleli bismo da imamo jednog protivnika, ali istražujemo sve i svakoga. Imenovanje potencijalnih napadača nije naša uloga, to je uloga države”, rekao je Strubel.

Prošlog meseca, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da nema sumnje da će Rusija zlonamerno ciljati Olimpijadu u Parizu.

Igre će se održati usred složenog globalnog konteksta, uključujući rat u Ukrajini i sukob Izraela sa Hamasom, koji je od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije označen kao teroristička organizacija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *