TrendMicro

Sprovođenje digitalne transformacije u Srbiji uz pomoć britanske vlade

Projekat „Digitalna transformacija u Srbiji”, predstavili su danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu dr Mihailo Jovanović i britanski ambasador, Nj. E. Denis Kif. Vlada Velike Britanije donirala je 2,1 miliona evra za unapređenje elektronske uprave u Srbiji, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa više od 3,2 milion evra.

PCPress.rs Image

Jovanović je ovom prilikom izjavio da je cilj projekta razvoj eUprave i IT preduzetništva i dodao da se rezultati projekta već vide u sprovođenju dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika. „Iz prvog kruga od 100 polaznika već 30% rade kao programeri, a iz drugog kruga za 700 polaznika u toku je praksa nakon završetka obuke, ali se njih 50 već zaposlilo na programerskim poslovima“, rekao je Jovanović i najavio od septembra i treći krug prekvalifikacija za 500 polaznika koji imaju status zaposlenih.

Direktor eUprave je dodao i da ta kancelarija finansijski pomaže domaćim IT kompanijama da odvedu strane stručnjake za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT startapova. Naglasio je da je Fond za dobru upravu britanske vlade donirao 2,1 milion evra dodatnih sredstava za digitalnu transformaciju u različitim oblastima, kao što su strategija razvoja eUprave, razvoj infrastrukture eUprave, nove elektronske usluge za građane, privredu i državu.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Šta je digitalno upravljanje i zašto je važno za unapređenje poslovanja?

PCPress.rs Image

Jovanović je rekao i da je prva konkretna aktivnost, finansirana iz podrške Fonda za dobru upravu, nabavka konsultantskih usluga za strategiju razvoja i koncept sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu. Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, rekao je da je ovom donacijom od 2,1 milion evra, kao i ostalim donacijama koje je ta zemlja dala za unapređenje eUprave Srbiji ukupne vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska vlada postala najveći međunarodni donator u oblasti eUprave u Srbiji. Naveo je da je Britanija spremna da podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima, u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,