Srbija od Kine nabavlja šest dronova

Srbija će od Narodne Republike Kine nabaviti šest bespilotnih letelica od kojih su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju neprijateljskih objekata. Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman sa srpskom vojskom i detalji bi trebalo da budu poznati tokom pregovora kineskog predsednika, Si Đinping-a  sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

PCPress.rs Image

Bespilotne letelice, koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern  “Čangdu”, koji posluje u okviru Vazduhoplovne indrusrijske korporacije Kine (AVIC) će biti jedna od tema razgovora predsednika dve zemlje. Pre više od dva meseca ovu kompaniju je posetila visoka vojna delegacija Srbije, a tokom obilaska predstavljene su im mogućnosti njihovih dronova. Još uvek se ne zna tačno koje će letelice nabaviti vlada Republike Srbije.

Kinezi proizvode izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi. Lista korisnika ove moderne tehnologije je podugačka, a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija… Najpoznatija njihova letelica je „jilong 2, poznata i pod nazivima „ving lung“ ili „pterodaktil 2″. Radi se o unapređenom dronu, namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku koji može da da nosi široku paletu naoružanja – laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete. Cena jedne letelice iz grupe “ving lung” se, prema nezvaničnom cenovniku vojne tehnike, kreće oko milion dolara.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Prema saznanjima, dronovi će biti sklapani u Srbiji, a originalne komponente biće nabavljane od kineskih proizvođača. Reč je o modernim sistemima dronova, od kojih su dva borbena, sa laserski vođenim raketama i bombama. Ove bespilotne letelice mogu da izviđaju i upravljaju artiljerijskom vatrom, a poseduju i foto-elektronske sisteme, zahvaljujući kojima mogu danju i noći da izviđaju i navode rakete i bombe. Više o tačnim modelima letelica biće poznato nakon sastanka srpskog predsednika u Kini.

Izvor: Blic, Novosti

Facebook komentari: