ERP 2024

Srbija se sprema za 5G mrežu

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin izjavila je u petak, 5. aprila, da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište koje će se uskoro formirati u Evropi, kao i za uvođenje 5G mreže.

PCPress.rs Image

Reljinova je na panelu „Mreže i konektivnost” na drugom Digitalnom samita Zapadnog Balkana u Beogradu rekla da Srbija planira iste inovacije kao i Evropa, ali je istakla da je jasno da je za 5G potrebna moćna optička mreža. Prema njenim rečima, potrebna je saradnja u svakoj oblasti telekomunikacija privatnog i javnog sektora, ali i država regiona. Navela je da su operatori uradili dosta kad je reč o infrastrukturi u Srbiji i istakla da bi država trebalo da pruži određene subvencije za ruralna područja.

Novi generalni direktor Telenor Srbije, Majk Mišel, rekao je da su mogućnosti za korišćenje 5G mreže ograničene i da se ona ne može uvesti preko noći, i istakao da ni ekosistem nije spreman. „Ako bismo sada pokrenuli 5G, bilo bi to izuzetno skupo, a pitanje je koliko bi bilo delotvorno i iskorišćeno”, rekao je Mišel. Pohvalio je Vladu Srbije jer podstiče prelazak u digitalno društvo i dodao da je važno da postoji stalni dijalog kako bi se u tom smislu napredovalo. „Taj dijalog je važan jer je bitno da regulatorni okvir bude u skladu s digitalnim društvom i našim prelaskom na 5G” , rekao je Mišel. Na panelu, Mišel je govorio i o nekim izazovima s kojima se suočavaju operatori, i istakao da vrednost koju operatori nude klijentima i zarada industrije nisu u skladu. Rekao je da postoji ogromna eksplozija podataka i da se očekuje povećanje od 400% u razmeni podataka u narednim godinama, a da će industrija imati rast od samo jednog procenta.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

PCPress.rs Image

Nikola Ljušev iz Makedonskog Telekoma primetio je da političari „guraju operatere u 5G” i vrše pritisak da se pokrenu nove investicije, ali da operateri koriste nasleđenu, nedovoljno razvijenu infrastrukturu. Naveo da je potrebno osmisliti pravedan i predvidiv okvir za investicije, i dodao da je svakako neophodno da se na vreme uvedu 5G tehnologije.

Zamenica ministra infrastrukture i energije Albanije, Dorina Ćinari je, ističući da je sektor komunikacija u toj zemlji privatan, rekla da Albanija ima tri mobilna operatora, te dodala da je poslednjih godina povećan saobraćaj mobilnih podataka. Istakla je da je u toj zemlji veliki deo ruralnog područja bez dobre pokrivenosti, i dodala da je potrebno širokopojasno pokrivanje koje može značajno da podstakne privredu. „Želimo da omogućimo digitalizaciju cele zemlje”, istakla je Ćinari.

PCPress.rs Image

Peta generacija mobilnog interneta, 5G, donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i responzivnost. S deset puta većom brzinom od trenutne mobilne tehnologije, nižim kašnjenjem i većim protokom, pristup 5G mreži bi iz korena trebalo da poboljša mobilnu telefoniju i ojača mobilne veze. Brzina bežične konekcije biće deset do 100 puta veća od trenutno dostupne, što znači da će korisnik sezonu omiljene serije moći da skine za par sekundi, prenosi Tanjug.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: