Airbnb će davati podatke poreznicima u Danskoj

Internet platforma za izdavanje stanova, Airbnb, je pristao da šalje podatke o svojim korisnicima u Danskoj poreskim vlastima u zemlji, kako bi osigurao da prikupljaju svoje obaveze.

PCPress.rs Image

Sporazum je postignut nakon što je prethodno prošle sedmice postignut sporazum između danskih zakonodavaca. Prema pomenutom sporazumu, zakoni koji utiču na platformu za izdavanje stanova će stupiti na snagu od 1. jula 2019. godine, saopštilo je dansko ministarstvo za poreze. Informacije koje će Airbnb deliti ticaće se samo poreskih detalja, potrebne za izračunavanje poreza, ali ne i drugih informacija koje se odnose na jedinstveni profil korisnika.

Portparol ministarstva za poreze rekao je AFP-u, francuskoj novinskoj agenciji, da je to prvi sporazum između Airbnb-a i poreskih vlasti zemlje. Prema podacima agencije VisitDenmark, do milion ljudi boravilo je u iznajmljenim stanovima Airbnb-a u Danskoj 2018. godine. U međuvremenu, prošle godine je na tom mestu bilo 39.000 stanova.

Poslednjih meseci, Airbnb se suočio sa optužbama da održava globalne stambene krize tako što je podstakao povećanje stanarine i oterao stanare, a kritikovan je i od strane hotelske industrije. Kompanija se trenutno suočava sa nizom značajnih pravnih bitaka u zemljama širom sveta. U Francuskoj ove godine, Airbnb-u je rečeno da bi mogao da se suoči sa kaznom u iznosu od 12,5 miliona evra za popisivanje 1.000 stanova na svom sajtu koji nisu službeno registrovani u gradu Parizu.

Pročitajte i:  Velika Britanija ukida porez na digitalne usluge nakon globalne poreske reforme

Isto tako, vlasti u gradovima kao što su Pariz, Berlin, Amsterdam, Barselona, Tel Aviv i Dablin su ili najavile ili usvojile mere za regulisanje kratkoročnog zakupa putem platforme Airbnb.

Izvor: Short Term Rentalz

Facebook komentari:

Tagovi: , ,