Šta ćurke mogu da nas nauče o T. Rexu

U želji da saznaju što više o dinosaurusima koji su se kretali na dve noge, naučnici su unajmili njihove potomke – ptice, te posmatrali na koji se način kreću i kako trče.

PCPress.rs Image

I pored toga što u filmovima koji se bave ovom tematikom možemo da vidimo dinosauruse koje trče, a uglavnom u želji da usmrte neko ljudsko biće, nauka ne zna mnogo o načinima na koji su se ove praistorijske životinje kretale. Sačuvani tragovi, te fosili, ne otkrivaju da li su se dinosaurusi kretali poput današnje živine, ili poput nekih drugih modernih životinja, te Peter Bishop, naučnik sa Univerziteta u Kvinslendu, o njima govori kao o „statičnim tragovima koji svedoče o životu koji se jednom kretao.“ Da bi se došlo do suštine pokreta, neophodno je u istraživanja uključiti životinje koje postoje danas, a koje su u nekoj vezi sa onima koje su davno nestale sa lica Zemlje.

PCPress.rs Image

Tako su Bishop i njegove kolege za izučavanje izabrali ptice, jedine žive pretke dvonožnih dinosaurusa iz grupe teropoda. Izabrali su različite podvrste, od ćurki do nojeva i emua, te ih motivisali da potrče, što su pažljivo snimali, kako bi materijal kasnije mogli detaljno da prouče. Ptice su snimane uz pomoć dve kamere, a na osnovu 3D merenja se došlo do zaključka na koji se način različite ptice kreću, te kako se skelet prilagođava kretanju.

Krajnji cilj eksperimenta je da se dobijene mere primene na ostatke dinosaurusa, a zanimljivo je da naučnici pretpostavljaju da T. Rex nije bio naročito dobar trkač, te da je trčao poput ogromne ćurke ili noja, samo što mu je za tu akciju bilo potrebno više truda nego njegovim modernim potomcima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: