ePlaneta

Šta je aktivno hlađenje u čvrstom stanju? Upravo smo videli da radi na mini računaru

Američki proizvođač je razvio uređaj za aktivno hlađenje u čvrstom stanju, koji nije mnogo veći od SD kartice koja koristi razne egzotične tehnologije za isisavanje toplote iz malih zatvorenih prostora.

PCPress.rs Image

Veoma zgodna tehnologija

Postavlja se pitanje – zar stvari u čvrstom stanju obično nisu izvor toplote? Da biste ovo razumeli, upoznajte Frore Systems, proizvođača pomenutih aktivnih hladnjaka u čvrstom stanju pod nazivom AirJet.

Vidžeti od 2,8 × 27,5 × 41,5 mm – zamislite malo izduženu SD karticu i dobićete sliku – sadrže ono što proizvođač opisuje kao „sićušne membrane koje vibriraju na ultrazvučnoj frekvenciji“.

„Ove membrane stvaraju snažan protok vazduha koji ulazi u AirJet kroz ulazne otvore na vrhu. Unutar AirJet-a protok vazduha se pretvara u pulsirajuće mlaznice velike brzine“, navodi se u brošuri kompanije.

Taj vazduh se usmerava pored raspršivača toplote na dnu svakog AirJeta. Kako vazduh prolazi kroz AirJet, on dobija neku toplotu od uređaja, a zatim je oduva.

Frore je rekao da je AirJet mini-u potreban jedan vat za rad i da nosi 5,25 vati toplote.

Pročitajte i:  Potražnja EV tečnosti za upravljanje toplotom

Frore je oprezan u vezi sa tehnologijom unutar AirJet-a. Vibracione membrane su napravljene tehnikama sličnim onima koje se koriste za proizvodnju poluprovodnika i ekrana – otuda i opis „hladnjaka u čvrstom stanju“. Izvršni radnici kompanije Frore su tvrdili da biznis zapošljava fizičare i naučnike o materijalima, između ostalog.

Takođe nam je rečeno da kompanija među svojim brojem uključuje stručnjake za avijaciju i da su neki od rada AirJet-a inspirisani metodama koje se koriste za hlađenje vodećih komponenti mlaznog motora.

Frore je ove nedelje na sajmu Computex 2023 na Tajvanu najavio da je njegov prvi kupac Zotac iz Hong Konga za svoj ZBOXI ZBOX PICO PI430AJ, mini-PC koji pakuje Intel Core i3 12. generacije i 8 GB RAM-a u malenih 115 × 76 × 22 mm – nešto više od paketa karata.

Frore veruje da je malo lepo i nada se da će uslediti još mnogo proizvoda, prodajući AirJet za tesno upakovane uređaje u kojima pasivno upravljanje toplotom znači da se koristi manje CPU-a ili se silicijum smanjuje da bi se izbeglo pregrevanje. Veoma mali uređaj za aktivno hlađenje, tvrdi Frore, znači da dizajneri mogu ili da koriste moćnije komponente i zadrže toplotu koju proizvode, ili da duže pokreću CPU jezgra sa većim intenzitetom.

Pročitajte i:  Potražnja EV tečnosti za upravljanje toplotom

Izvršni direktori su pomenuli tablet računare kao glavnu metu, zajedno sa laptopovima bez ventilatora. Frore već ima profesionalni model AirJet-a u izradi i predviđa da će u najnaprednijoj iteraciji izbaciti toplotu od 10 vati. Takođe misli da će udvostručiti performanse sa svakom generacijom svoje tehnologije.

Rukovodioci smatraju da bi AirJet mogao imati ulogu u hlađenju SSD-ova ili memorije. Frore je svestan brbljivih radnih opterećenja zbog kojih se SSD-ovi zagrevaju, kao i rastućeg standarda za spajanje memorije Compute Express Link (CXL) koji verovatno dovodi do mašina prepunih RAM-a. Razmišljaju o tome da imaju AirJets na SSD diskovima za hlađenje nizova ili možda na memorijskim paketima.

Jedan faktor koji ograničava tehnologiju je potreba za usisom vazduha. Frore je uveren da može da pobedi prašinu, ali nikada nije sugerisao da je tehnologija vodootporna. Pametni telefoni za sada možda nisu dozvoljeni.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: