macOS Sonoma donosi vidžete na radnu površinu

Produktivnost je glavni fokus, ali postoji i novi režim za igre.

PCPress.rs Image

Vidžeti na računaru biće sinhronizovani sa iOS uređajima

Najnovije ažuriranje za macOS zove se Sonoma. Novi operativni sistem dodaje vidžete na radnu površinu i čini ih pokretnim, omogućavajući korisnicima da ih postave bilo gde. Kako je jedan vidžet u upotrebi, ostali se nalaze zasivljeni u pozadini.

Sonoma, odnosno macOS 14 će takođe komunicirati sa vidžetima na iPhone-u.  To znači da će vidžeti na računaru biti sinhronizovani sa iOS uređajima. Kada je iOS uređaj u blizini, moći ćete da pristupite svim vidžetima vašeg telefona na radnoj površini i da komunicirate sa njima, bez potrebe da ih instalirate direktno na računar.

Sa novim softverom, video konferencije na Mac-u dobijaju režim Presenter Overlay koji vas postavlja na vrh sadržaja koji delite, čineći ga delom vaše pozadine. Takođe, moćete da koristite pokrete rukama da dodate video efekte poput balona i srca u svoje pozive a oni će funkcionisati na Zoom-u, Teams-u i drugim popularnim aplikacijama.

Pročitajte i:  Apple je prodao između 160.000 i 180.000 Vision Pro naočara tokom prethodnog vikenda

Sonoma će se pojaviti u javnoj beta verziji u julu

Nova ažuriranja Safari-ja su fokusirana na privatnost. Sonoma dodaje Safari profile sa različitim kolačićima, istorijom, ekstenzijama, favoritima i grupama kartica. Što se tiče privatnog pretraživanja Safari-a i Sonome, na Sonomi se uvodi još više bezbednosti. Uvode se dodatni sistemi za blokiranje i funkcija koja zaključavaju privatne prozore kada se ne koriste.

Takođe, Sonoma donosi poboljšanja u vezi Mac igara. Novi OS uvodi Game Mode, koji smanjuje rad pozadinskih aplikacija dok daje prioritet performansama CPU-a i GPU-a.

Što se tiče AirPods Pro slušalica druge generacije omogućena je nova funkcija Adaptive Audio. Funkcija prilagođava aktivno poništavanje buke i transparentni režim prema okruženju korisnika, uz mogućnost automatskog smanjivanja jačine zvuka pri razgovoru s drugima.

Sonoma je sada dostupna kao beta verzija za programere. Softver ulazi u javnu beta verziju u julu. Trebalo bi da se pojavi na jesen kao besplatno ažuriranje softvera.

Prošlogodišnje ažuriranje, macOS Ventura, izašlo je u oktobru i uključivalo je Stage Manager, funkciju koja organizuje aplikacije i prozore na osnovu onoga što zapravo koristite. Takođe, neke nove opcije stigle su i na Safari i Mail kako bi se ovi softverski proizvodi Apple-a što bolje uskladili sa iOS-om 16.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,