Šta je ChatGPT i može li se obuzdati?

ChatGPT je aplikacija koja najbrže raste u istoriji.

PCPress.rs Image
ChatGPT je aplikacija koja generiše članke, eseje, šale, poeziju kada odgovara na upite. Reč je o aplikaciji koja se koristi AI tehnologijom i koja beleži najveći rast u istoriji.

Dva meseca nakon što je lansirana javlja se zabrinutost od strane stručnjaka. Mnogi smatraju da se ovakva aplikacija može zloupotrebiti za plagijat, prevaru, širenje dezinformacija. Sa druge strane, su oni koji smatraju da je ovo šampion veštačke inteligencije. Ova strana ističe da je reč o tehnološkom skoku.

U kojoj meri zakonske regulative mogu da “obuzdaju” AI?

Brisel smatra da je potreban čvrst regulatorni okvir kako bi se obezbedila pouzdana veštačka inteligencija koja se zasniva na visokokvalitetnim podacima. Microsoft je odbio da komentariše izjavu Brisela i pokušaje novih regulativa.

AI se sve češće koristi za bodovanje kandidata za posao ali i u sličnim situacijama. Brisel smatra da korisnici moraju da budu svesni da se imaju komunikaciju sa botom a ne sa čovekom. U kojoj meri ova činjenica menja stvar ako na kraju imamo prihvaćeno “stanovište” mašine? U kojoj meri regulative mogu da kontrolišu AI rad, odnosno mogućnosti koje su otvorene pred programerima?

Pročitajte i:  Uskoro: ChatGPT pamti informacije o korisnicima

Izvor: thehindu.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,