BIZIT plus

Šta je ethereum i kako se razlikuje od bitkoina

Ethereum bi slobodno mogao da se nazove digitalnim novčićem u usponu u svetu digitalnih valuta. Polako se približavajući originalnoj digitalnoj valuti – bitkoinu, brzo je postao druga najvrednija metoda u novom sistemu plaćanja.

PCPress.rs Image

Od kada se ethereum prvi put pojavio 2015. godine, njegova vrednost se uvećala tek u prethodnoj godini, te sada iznosi skoro 300 dolara. Ether je druga najvrednija digitalna valuta, posle bitkoina, a zasniva se na tehnologiji ethereum, koju je prvi put opisao bitkoin programmer Vitalik Buterin još 2013. godine. On je ether zamislio kao valutu koja će ojačati bitkoin, a koja će, kao i bitkoin, služiti za decentralizovani način plaćanja, sopstvenom kriptografskom valutom, koja korisnicima omogućava anonimna plaćanja na internetu, a bez potrebe za bankovnim računom, te bilo kojom trećom stranom. Transakcije se čuvaju u decentralizovanom sistemu, te može da ih vidi svako u okviru mreže.

Oni koji se zalažu za ovu valutu, tvrde da ima određene prednosti u odnosu na bitkoin, koje mogu da je učine korisnijom. Naime, ether dozvoljava da se takozvani “blokovi”, dokazi o transakcijama kriptovaluta, kreiraju mnogo brže nego kod bitkoina, zbog čeka poštovaoci ove valute veruju da bi bila daleko efikasnija u online trgovini.

Pročitajte i:  Kripto rudnici da počnu da prijavljuju potrošnju energije u SAD 

PCPress.rs Image

Najveća prednost ethera je što tehnologija dozvoljava i kompjuterskim aplikacijama, da funkcionišu u okviru mreže, a što je važno zbog sigurnosti digitalnih novčanika. Primera radi, ako otpremite neke fajlove u Dropbox, verujete da će ova platforma odgovorno da vodi računa o njima, ali kada je u pitanju neka decentralizovana mreža za skladištenje, vaše poverenje se odnosi na sve one koji je koriste, te imaju bilo kakav interes da je održavaju, tako da bi neki vid kontrole morao da postoji. U Ethereum je ugrađeno nekoliko aplikacija, a servis koriste i startap kompanije, koje razmenjuju ether ili druge digitalne valute za specijalne “tokene” uz pomoć kojih dobijaju pristup servisu.

Vrednost ethera rasla je daleko sporije nego u slučaju bitkoina, te je prvih 18 meseci iznosila 10 dolara. Onda je u martu 2017. počela da raste, te se u junu popela na 395 dolara, da bi potom pala na 155, te se nedavno popela na skoro 300 dolara. Rast je omogućilo i interesovanje za bitkoin, koje je probudilo zanimanje za sve ostale digitalne valute.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

PCPress.rs Image

Procenjuje se da ima oko 5,3 miliona digitalnih novčanika u kojima se čuva ether, budući da je broj porastao od maja 2016. godine, kada je iznosio oko 1,6 miliona. Ova valuta je, kao i druge kriptovalute, poznata po tome što omogućava anonimne transakcije, te čuva od prevara i krađa. Korisnici mogu da vrše transakcije velikih suma, a bez plaćanja taksi, budući da treća strana, poputa banaka, ne postoji. Moguće ga je potrošiti u velikom broju online radnji, a uz pomoć kreditnih kartica za kriptovalute, a može da se čuva i u digitalnom novčaniku dok se vrednost valute ne uveća, te korisnika učini značajno bogatijim.

Očekuje se da će vrednost ethera da raste u narednim mesecima.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: