BIZIT plus

Interesovanje dece za sajtove za online kupovinu u porastu

Godišnji izveštaj kompanije Kaspersky o bezbednosti dece na Internetu, koji je zasnovan na anonimnoj statistici proizvoda kompanije koji sadrže funkciju roditeljske kontrole, pokazao je da deca postaju sve aktivniji korisnici sajtova za e-trgovinu. Izveštaj koji obuhvata period od maja 2018. do maja 2019. pokazuje da se dečje interesovanje za online kupovinu više nego učetvorostručilo u periodu od 12 meseci – sa dva na devet odsto.

PCPress.rs Image

Nalazi izveštaja pokazuju da, kao i odrasli, deca koriste prednosti online kupovine i pretraživanja (a ponekad i sama obavljaju kupovinu). S obzirom na to, roditelji moraju svojoj deci da pruže dobre savete i podršku kako bi bili sigurni da će imati pozitivno online iskustvo – bez rizika od nenamernog deljenja ličnih i platnih informacija prevarantima ili potencijalnog upadanja u zamke socijalnog inženjeringa ili aktivnosti koje dovode do gubitka novca.

Statistika pokazuje da je rastući interes za sajtove e-trgovine među mladima globalni trend, ali i da obim interesovanja varira u zavisnosti od lokacije. Prema podacima iz izveštaja, kada je reč o pretragama online kupovine, najveći udeo imaju Rusija i zemlje ZND zajednice (23 odsto). Njih prate, sa značajnom procentualnom razlikom, ostale regije: Severna Amerika (15 odsto), Evropa i Bliski istok (11 odsto), Azija i Latinska Amerika (9 odsto).

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

Treba napomenuti da online pretraživanje robe, kao i posećivanje specifičnih maloprodajnih stranica, ne implicira nužno i stvarno trošenje novca. Deca mogu samo gledati stvari koje žele ili praviti „listu želja” koju će podeliti s prijateljima ili porodicom. Povećana pažnja koju deca posvećuju online kupovini ne treba da se tumači kao potreba za zabranom takvih aktivnosti, već kao potreba da roditelji obrate pažnju na online navike dece i da razgovaraju s njima o mogućim rizicima i merama predostrožnosti dok uspostavljaju neka osnovna pravila.

„Deca sve češće postaju ciljna grupa online trgovaca. Bez obzira na to da li raspolažu i nekim novcem ili ne, deci je potrebna podrška i savet roditelja koji treba da im pomognu da slučajno ne naiđu na neprimereni sadržaj, izgube novac ili nesmotreno podele lične podatke. Softver namenjen roditeljskoj kontroli može da pomogne, ali je od ključnog značaja da su odrasli svesni toga šta njihova deca rade dok su na Internetu i da vreme na Internetu provode bezbedno. Ova tema je  savršen povod za roditelje da se odluče da provode vreme sa svojom decom, kreirajući i deleći liste želja, a uporedo ih učeći bitnim stvarima i tome kako Internet funkcioniše”, komentariše Ana Larkina, analitičarka Web sadržaja, Kaspersky.

PCPress.rs Image

Stručnjaci kompanije Kaspersky navode nekoliko korisnih saveta uz koje će deca biti bezbedna na Internetu:

  • Upozorite ih da ne koriste nepouzdane (javne) Wi-Fi mreže za online plaćanje. Hot-spot-ovi mogu biti lako hakovani zarad presretanja Internet aktivnosti korisnika i krađe poverljivih informacija.
  • Dogovorite se da vas informišu o bilo kakvim planiranim plaćanjima ili, još bolje, neka obavljaju sva plaćanja uz vaše prisustvo dok ne postanu dovoljno vešti da to čine sami. Nikada nemojte dozvoliti da podaci o kreditnoj kartici budu uneti na nepoznate ili sumnjive sajtove kako biste izbegli rizik da postanu dostupni sajberkriminalcima.
  • Posavetujte ih da izbegnu deljenje bilo kakvih ličnih podataka s trgovcima, bilo online ili preko telefona. Postarajte se da se osećaju slobodnim da zatraže pomoć kada god se ukaže neki problem ili kada nisu sigurni šta je najbolje da urade.
  • Strogo zabranite deljenje platnih podataka (npr. broj kreditne kartice, datum njenog isteka, PIN, CVV/CVC) s bilo kim van porodice, uključujući prijatelje ili druge odrasle osobe.
  • Izbegavajte čuvanje platnih informacija na njihovim uređajima koji, ukoliko budu ukradeni ili izgubljeni, mogu pasti u pogrešne ruke.
  • Iskoristite funkcionalnost roditeljske kontrole kroz rešenja Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Total Security ili koristite specijalizovani softver kao što je Kaspersky Safe Kids, koji dozvoljava roditeljima da nadgledaju šta njihova deca rade, gledaju ili pretražuju online na svim uređajima, uključujući mobilne uređaje.
  • Roditeljima je na raspolaganju još jedan alat uz pomoć kog mogu na interesantan način približiti svojoj deci temu bezbednosti na Internetu. Reč je o knjizi Kasper, Skaj i zeleni meda koja je zajedničko izdanje autorke Marlis Slehers i kompanije Kaspersky koje vodi decu uzrasta od šest do devet godina na putovanje na kojem istražuju digitalni svet na bezbedan način. Besplatno izdanje knjige možete preuzeti ovde.
Pročitajte i:  MUK grupa otvorila kancelariju u Srbiji

Korisna adresa: kaspersky.rs

Facebook komentari: