BIZIT plus

Šta nova serija Huawei telefona znači za Apple u Kini?

Nova serija pametnih telefona koju je lansirala kineska kompanija Huawei privukla je globalnu pažnju zbog sadržaja tehnologije koji ukazuje na to da je kompanija uspela da prevaziđe sankcije Sjedinjenih Američkih Država i da vraća kao konkurent kompaniji Apple.

PCPress.rs Image

Krajem avgusta, kompanija je predstavila modele Mate 60 i Mate 60 Pro. Zatim, kompanija je lansirala još dva pametna telefona. Mate X5 je nova verzija savitljivih telefona kao i Mate 60 Pro+. Cena za Mate 60 je 5.999 juana odnosno oko 763 eura, isto koliko i cena za iPhone 14 u Kini.

Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati o novim telefonima kompanije Huawei, njihovim dobavljačima i šta oni mogu značiti za najveće tržište pametnih telefona na svetu:

Šta može serija Mate 60?

Huawei je uglavnom reklamirao sposobnost pametnih telefona sa podrškom za satelitske komunikacije. Naime, to korisnicima omogućuje da obavljaju pozive ili šalju poruke čak i na mestima gde nema mobilnih signala ili interneta, kao što su planine ili more.

Kompanija nije otkrila detalje o korišćenim čipovima. Međutim, prema izveštajima analitičke firme TechInsights nove telefone pokreće novi Kirin 9000s čip. Čip je proizveden u Kini od strane kompanije Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Pročitajte i:  Kina poziva svoje kompanije da kupuju domaće čipove

Brzinski testovi koje su podelili kupci na kineskim društvenim mrežama sugerišu su da je Mate 60 Pro sposoban za preuzimanje podataka brže od vrhunskih 5G telefona.

Kineski kupci su uporedili ove telefone sa najnovijim iPhone-om 14. Prema recenzijama na internetu, telefoni imaju slične specifikacije što se tiče skladišta i memorije. Takođe, lansiranje kompanije Huawei dolazi nekoliko dana pre nego što se očekuje lansiranje novog iPhone-a 15 12. septembra.

Ko su dobavljači za Mate 60?

Huawei zvanično nije imenovao dobavljače komponenti za telefone. Ipak, osim SMIC-a, TechInsights takođe naveo da je pronašao DRAM i NAND komponente južnokorejske kompanije SK Hynix u telefonu.

TechInsights je takođe naveo da Mate 60 Pro sadrži više komponenti čipova proizvedenih u Kini u odnosu na prethodne modele.

Spiskovi mogućih kineskih dobavljača široko su se proširili na internetu. Shodno tome, akcije kompanija koje su označene kao mogući kandidati naglo su porasle usled spekulacija.

Većina ovih kompanija su postojeći dobavljači za Huawei. Kompanija Dongguan Chitwing Technology proizvodi kalupe. Cena njenih akcija se povećala za 10 odsto nakon lansiranja Huawei telefona.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

Akcije kineskog proizvođača ekrana, kompanije Visionox Technology iz Suzhoua, porasle za 15 odsto nakon što su novi pametni telefoni lansirani 29. avgusta. Kompanija takođe navodi da je dobavljač za novu seriju Mate 60.

PCPress.rs Image

Šta ovo može značiti za Apple na tržištu pametnih telefona u Kini?

Huawei je predstavljao najveću kompaniju za prodaju pametnih telefona na svetu. Međutim, postojao je određeni pad tržišnog udela nakon što su Sjedinjene Američke Države obustavile kompaniji pristup alatima za proizvodnju čipova koji su neophodni za proizvodnju najnaprednijih modela telefona. Kompanija je bila prisiljena da prodaje samo ograničene serije 5G modela koristeći već dostupne čipove.

Tržišni udeo kompanije Huawei, koja je aktivna na tržištu pametnih telefona u Kini (najvećem tržištu pametnih telefona na svetu), opao sa 27 odsto u 2020. godini na 11 odsto ove godine. Taj pad je delimično bio rezultat odluke kompanije da proda svoj jeftiniji brend pametnih telefona, Honor. Na taj način kompanija je osigurala svoj opstanak na tržištu.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

Ograničenja Sjedinjenih Američkih Država su ostavila Apple kao glavnog proizvođača premium pametnih telefona u Kini. U istom periodu, tržišni udeo Apple-a u Kini je porastao sa 11 odsto na 19 odsto, prema podacima istraživačke firme Counterpoint.

Analitičari smatraju da bi Mate 60 mogao označiti povratak Huawei-ja kao rivala, sa prodajom koja će biti podržana patriotizmom. Kako državni mediji tako i mnogi drugi korisnici pozdravljaju lansiranje kao udarac protiv Sjedinjenih Američkih Država usled rastućih napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Ming-Chi Kuo, analitičar kompanije TF International Securities, izjavio je da očekuje da će Huawei isporučiti između 5,5 do 6 miliona jedinica Mate 60 Pro modela tokom druge polovine ove godine. To je zapravo povećanje od 20 odsto u odnosu na ranije planirane količine.

Ukupne isporuke Mate 60 Pro modela mogle bi dostići najmanje 12 miliona jedinica 12 meseci nakon lansiranja, prema rečima Ming-Chi Kuo-a.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: