Stable Diffusion AI za Blender

Popularna aplikacija za 3D umetnike upravo je dobila pristupačan način za eksperimentisanje sa generativnom veštačkom inteligencijom: Stability AI je objavio Stability for Blender, zvanični dodatak Stable Diffusion koji uvodi paket generativnih AI alata u Blenderov besplatni softver za 3D modeliranje. Dodaci trećih strana nude sličnu funkcionalnost, ali će implementacija Stability AI verovatno biti uglađenija, a kompanija obećava redovna ažuriranja.

PCPress.rs Image

Dodatak omogućava Blender umetnicima da kreiraju slike koristeći tekstualne opise direktno u softveru — baš kao Stable Diffusion generator teksta u sliku. Takođe možete da kreirate slike koristeći postojeće rendere, što vam omogućava da eksperimentišete sa različitim stilovima za projekat bez potrebe da potpuno preuređujete scenu na kojoj radite. Teksture se na sličan način mogu generisati pomoću tekstualnih upita pored referentnih slika, a tu je i funkcija za kreiranje animacija iz postojećih rendera. Rezultati za potonje su upitni, čak i u sopstvenim primerima Stability-a, ali zabavno je igrati se sa grubom transformacijom vaših projekata u video format.

Stabilnost za Blender je potpuno besplatna i ne zahteva nikakav dodatni softver ili čak namenski GPU za pokretanje. Pod uslovom da imate instaliranu najnoviju verziju Blender-a, sve što vam je potrebno da biste pokrenuli Stable Diffusion unutar njega je internetska veza i Stability API ključ (koji možete dobiti direktno od Stability AI). Instaliranje dodatka je relativno jednostavno, a Stability je obezbedio nekoliko tutorijala za prolazak kroz različite funkcije.

Pročitajte i:  Stable Diffusion 3 AI model neće imati problema sa tekstom na slikama

Samo da bude jasno: Stabilnost za Blender ne generiše 3D modele, već samo 2D slike koje možete da koristite na različite načine, kao što je referentni material.  Sve u svemu, ovo je samo uredan alat koji je jednostavan za korišćenje za neiskusne umetnike koji žele da eksperimentišu sa generativnom veštačkom inteligencijom u 3D.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,