BIZIT plus

Starlink sateliti svetle i zbunjuju građane

Starlink satelita je sve više, pa ponekad zasvetle na noćnom nebu. Iako se o njima priča skoro pa neprestano, građane još uvek zbunjuju svetleće tačke, kao da su vanzemaljci.

PCPress.rs Image

Sličnih „iznenađenja“ je bilo i pre, pa se još 2020. godine pisalo o grupi Starlink satelita koja se ukazala na nebu iznad Velike Britanije, kada su zainteresovani posmatrači mogli da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji. Svetleće tačke su se ovog puta ukazale iznad delova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a građani su opet ostali u čudu.

Još jednom se utvrdilo da nisu svemirci, već sateliti – tačnije 53 satelita koji su u petak, 19. avgusta, lansirani iz stanice na Floridi. Broj se polako uvećava – lansirano ih je već preko tri hiljade. Astronomi su Starlink prizor uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, ali su uprkos poetičnom opisu još pre dve godine projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa.

Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi pravovremeno obaveštavanje o kretanjima satelita trebalo da utiče na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,