Starlink: Veliko interesovanje za novi internet

Kompanija SpaceX je nedavno objavila da je interesovanje za satelitski internet servis veliko, te da se za uslugu već prijavilo preko 700 hiljada potencijalnih korisnika.

PCPress.rs Image

Elon Musk je tokom proteklih godina izgovorio brojna obećanja, te probio brojne rokove, što je dovelo do toga da mnogi izgube poverenje kada su SpaceX i drugi projekti u pitanju. Tako je govorio o raketama koje bi poput drugih letelica mogle da se koriste više puta, o električnim automobilima po pristupačnoj ceni, misijama na Mars, pa se sve češće čuje pitanje „Kada možemo da očekujemo ispunjenje ovog ili onog obećanja?“ Jedno od izgovorenih obećanja je i ono koje se tiče mreže satelita koja bi na Zemlju trebalo da donese super-brzi internet, a koje se od nekih drugih razlikuje po tome što napreduje po planu.

PCPress.rs Image

Prvu grupa Starlink satelita lansirana je u maju 2019, a sa postepenim lansiranjima se nastavilo i sledećih meseci. Radi se o sistemu od čak 12.000 satelita koji bi trebalo da se nađu u nižoj Zemljinoj orbiti, te Zemlji obezbede super-brzi internet. Kompanija je do sada lansirala više od 500 satelita, a pored toga se na Zemlji konstruišu i terminali koji će korisnike povezivati na mrežu.

Pročitajte i:  Naučnici kreirali sopstveni GPS špijuniranjem internet satelita

Izvpr: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,