ERP 2024

Stav: Samsung-ov letnji koktel

1Taman na vreme za letovanje, Stav je počeo distribuciju Samsung-ovog digitalnog foto programa. Za početak je ponuđeno šest modela najnovije generacije, koji bi trebalo da pokriju potrebe svih kategorija amatera – od onih koje prevashodno zanima jeftin fotoaparat, do onih koji itekako umeju da cene napredne mogućnosti poput širokog ugla ili velikog raspona zuma.
Najnovija generacija Samsung aparata možda ne izgleda avangardno poput (još uvek aktuelnih) modela NV serije, ali njihov prilično klasičan oblik vrlo pristojnih ergonomskih karakteristika još uvek karakteriše visok kvalitet izrade. Najjeftiniji od šest ponuđenih modela je ES-15, koji za samo 9799 dinara obezbeđuje 10,2 Mp sa 3x optičkim zumom. Nešto ambicioznijim korisnicima koji su voljni da plate oko 16.000 dinara, namenjeni su modeli PL serije, raspoloživi u više atraktivnih boja. Skuplji PL-65 se od osnovnog PL-60 razlikuje po tome što ima 2 Mp više (12,2 umesto 10,2), kao i LCD displej nešto veće dijagonale (3" umesto 2,7"), dok je ostatak tehničke specifikacije, koji podrazumeva optiku raspona 5x (35-175 mm) isti.
2Osobe sa stilom (naročito dame) verovatno će ponajpre zaintrigirati prefinjeno stilizovani PL10, koji se u Stav-u prodaje u tri egzotične nijanse. Reč je o aparatu rezolucije 9 Mp ultra kompaktnih dimenzija, sa fiksnom optikom vertikalno postavljenom unutar tela aparata, tako da se po njegovom uključenju ili zumiranju gabarit kućišta ne menja (objektiv ne izlazi van aparata). Aparat sledi PMP (personal media player) koncepciju koju Samsung već duže vreme uspešno promoviše, nudeći MP3 i video plejer kao integralne elemente funkcionalnosti; zadovoljstvo će vas koštati 18.990 dinara.
Ambicioznijim amaterima zapašće za oko IT100, koji za 22.990 dinara, uz 12 Mp rezolucije, nudi širokougaonu optiku vrlo upotrebljivog raspona 28-140 mm (5x), kao i mogućnost snimanja video materijala u HD rezoluciji, te HDMI priključak. Glavne zvezde su WB500 i WB550, čija Schneider-Kreuznach-ova optika ne samo da svojim rasponom zuma od 10x može da se svrsta u ultrazum kategoriju, već krećući od izrazito širokog ugla (24 mm) postavlja nove standarde u ultrakompaktnoj klasi. Sa cenom od samo 22.990 dinara WB500 je jeftiniji od bilo kog konkurentskog modela sličnih karakteristika, a u dobar raspored komandi i ergonomiju možete se uveriti na osnovu snimaka koje prilažemo. Nadamo se da ćemo o ovim atraktivnim modelima, nakon temeljnijeg testa, moći da kažemo i nešto više, ali nema sumnje da će oni obogatiti domaću ponudu fotoaparata pred letnju sezonu.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

Izvor: Stav

Facebook komentari: