Vertiv - Scale With Confidence

Najstariji prepis Svetog pisma na Internetu

image007
     Sinajski kodeks, napisan je pre 1.600 godina (sredinom četvrtog veka), i predstavlja najstariji preživeli antički dokument, odnosno najraniju, kompletnu kopiju hrišćanskog Novog zaveta. Pisan je na Grčkom (varijante Koin i Septuagint), od kojih oba dela spisa sadrže brojne anotacije starih korektora.
     Spis je dobio ime po samostanu Svete Katarine na Sinaju u kome se nalazio mnogo vekova. U nekoliko navrata, delove spisa je odnosio Constantine (von) Tischendorf, nemački proučavalac Biblije, dok  je 347 strana kupljeno od ruske vlade 1933. godine i danas se čuva u britanskoj biblioteci. Deo od 43 strane čuva se u Univerzitetskoj biblioteci u Lajpcigu, a 5 strana u Nacionalnoj biblioteci u Petrogradu. Ostatak od 20 strana i četrdest fragmenata koje su monasi pronašli tek 1975. godine u severnom zidu i dalje se nalazi u samostanu Svete Katarine.
    Dokument je nemerljivog značaja za istoriju hrišćanstva a veoma je interesantan i jedan projekat povezan s njim. On je imao za cilj da saradnjom pomenutih institucija, oko 800 do sada obrađenih strana, (malo više od polovine) bude digitalizovano i postavljeno na Internet. Sporazum je potpisan 9. marta 2005. godine u formi partnerskog ugovora o konzervaciji, fotografisanju, prevođenju i objavljivanju svih sačuvanih strana i fragmenata i sajt se od tada stalno ažurira sve dok se ne kompletira ceo dokument.

Pročitajte i:  Zašto vam je već danas potreban DNSSEC?

image001
  

   Sistem osvetljavanja svetlom pod određenim uglom omogućio je da se na najbolji način predstave fizičke karakteristike podloge rukopisa.
 

Ako poželite da se informišete o detaljima, posetite sledeće linkove na sajtu projekta:
Zašto je projekat toliko važan?
Šta zapravo Codex Sinaiticus znači?
Kada je Codex Sinaiticus napisan?
Koji se rukopis može naći u pomenutom kodeksu?
Kako je Codex Sinaiticus napravljen?
Zašto u projektu Codex Sinaiticus učestvuje toliko institucija?

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: