PC Press Studio

Najstariji prepis Svetog pisma na Internetu

image007
     Sinajski kodeks, napisan je pre 1.600 godina (sredinom četvrtog veka), i predstavlja najstariji preživeli antički dokument, odnosno najraniju, kompletnu kopiju hrišćanskog Novog zaveta. Pisan je na Grčkom (varijante Koin i Septuagint), od kojih oba dela spisa sadrže brojne anotacije starih korektora.
     Spis je dobio ime po samostanu Svete Katarine na Sinaju u kome se nalazio mnogo vekova. U nekoliko navrata, delove spisa je odnosio Constantine (von) Tischendorf, nemački proučavalac Biblije, dok  je 347 strana kupljeno od ruske vlade 1933. godine i danas se čuva u britanskoj biblioteci. Deo od 43 strane čuva se u Univerzitetskoj biblioteci u Lajpcigu, a 5 strana u Nacionalnoj biblioteci u Petrogradu. Ostatak od 20 strana i četrdest fragmenata koje su monasi pronašli tek 1975. godine u severnom zidu i dalje se nalazi u samostanu Svete Katarine.
    Dokument je nemerljivog značaja za istoriju hrišćanstva a veoma je interesantan i jedan projekat povezan s njim. On je imao za cilj da saradnjom pomenutih institucija, oko 800 do sada obrađenih strana, (malo više od polovine) bude digitalizovano i postavljeno na Internet. Sporazum je potpisan 9. marta 2005. godine u formi partnerskog ugovora o konzervaciji, fotografisanju, prevođenju i objavljivanju svih sačuvanih strana i fragmenata i sajt se od tada stalno ažurira sve dok se ne kompletira ceo dokument.

Pročitajte i:  Internet pogled na 2023.

image001
  

   Sistem osvetljavanja svetlom pod određenim uglom omogućio je da se na najbolji način predstave fizičke karakteristike podloge rukopisa.
 

Ako poželite da se informišete o detaljima, posetite sledeće linkove na sajtu projekta:
Zašto je projekat toliko važan?
Šta zapravo Codex Sinaiticus znači?
Kada je Codex Sinaiticus napisan?
Koji se rukopis može naći u pomenutom kodeksu?
Kako je Codex Sinaiticus napravljen?
Zašto u projektu Codex Sinaiticus učestvuje toliko institucija?

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: