BIZIT Seminar

Stellantis i Samsung SDI grade fabriku baterija za EV

Stellantis želi da ostvari prodaju od 5 miliona električnih vozila do 2030.godine.

PCPress.rs Image

Novi EV modeli do 2030. godine

Stellantis i Samsung SDI udružuju se kako bi izgradili fabriku baterija za EV vrednu 2,5 milijardi dolara u Indijani. To će biti prva fabrika baterija sa sedištem u SAD za Stellantis korporaciju, koja obuhvata 16 brendova od kojih su neki Jeep, Maserati, Dodge, Fiat i Chrysler.

Izgradnja pogona za proizvodnju litijum-jonskih baterija trebalo bi da počne kasnije ove godine. Datum otvaranja je predviđen za prvi kvartal 2025.godine. Ovaj rok se uklapa sa Stellantis-ovim ciljem da proda 5 miliona električnih vozila na globalnom nivou do 2030.godine.

Fabrika će biti locirana u Kokomo-u, gde Stellantis već ima bazu dobavljača. Stellantis je rekao da će fabrika obezbediti module litijum-jonskih baterija za širok spektar vozila, uključujući plug-in hibride i potpuno električna vozila.

Tajming zasita ima smisla, imajući u vidu ambiciozne planove Stellantis-a za elektrifikaciju u Evropi i Severnoj Americi. Prema uzveštajima TechCrunch-a, Stellantis je prilično kasno došao u električnu budućnost.

Pročitajte i:  Tesla isporučila 1.3 miliona vozila u 2022. godini

Trenutno kompanija prodaje samo tri modela plug-in hibrida Chrysler Pacifica Hybrid Minivan, Jeep Wrangler 4xe i Jeep Grand Cherokee 4xe. Stellantis je uložio mnogo vremena i novca, kako bih došao do prvih EV. Međutim kompanija ima planove da ponudi više od 75 modela električnih vozila do 2030. godine.

Očekuje nas nekoliko novih modela električnih vozila od Stellantis-a u narednih nekoliko godina, uključujući električni Dodge „muscle“ automobil, električni Ram pickup, potpuno električni 4xe model u svakoj kategoriji Jeep SUV-a i Chrysler-ov električni SUV koji ima domet do 644km.

Stellantis planira da uloži 35,5 milijardi dolara u električna vozila do 2025.godine. Ovaj proizvođač automobila se nedavno udružio sa LG-em kako bi izgradio fabriku za EV vrednu 4,1 milijardu dolara u Ontariju, za koju se predviđa da će biti pokrenuta 2024. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,