Nvidia donosi tečno hlađenje na A100 PCIe GPU kartice za „zelenije“ data centre

Nvidijini GPU-ovi postaju sve više gladni po pitanju energije, tako da se američki gigant nada da će data centre koji ih koriste učiniti „zelenijim“ sa PCIe karticama sa tečnim hlađenjem koje sadrže čipove sa najboljim performansama.

PCPress.rs Image

Zeleni data centri – san ili stvarnost?

Na ovogodišnjem Computex događaju na Tajvanu, golijat kompjuterske grafike je otkrio da će početi sa prodajom tečno hlađene PCIe kartice za svoj vodeći serverski GPU, A100, u trećem kvartalu ove godine. Zatim, početkom 2023, kompanija planira da objavi PCIe karticu sa tečnim hlađenjem za nedavno najavljenog naslednika A100, Hopper-powered  H100. Nvidijin A100 je već bio dostupan za servere sa tečnim hlađenjem, ali do danas je to bilo moguće samo u GPU-ovom SXM form faktoru koji ide u HGX serversku ploču kompanije. Sa novim tečno hlađenim PCIe form factorom, Nvidia čini GPU servere hlađene fluidom dostupnijim. Očekuje se da će više od deset proizvođača servera podržati A100 PCIe karticu sa tečnim hlađenjem kasnije ove godine, uključujući ASUS, Gigabyte, Inspur i Supermicro. Predstojeće PCIe kartice će koristiti direct-to-chip tečno hlađenje, i zbog toga će zauzimati samo jedan PCIe slot na serveru u odnosu na dva slota koja zahtevaju verzije sa vazdušnim hlađenjem.

Pročitajte i:  Novi NVIDIA AI četbot radi lokalno na računaru

U brifingu sa novinarima, Paresh Kharia, Nvidijin direktor data centar računarstva, tvrdi da će ovi faktori omogućiti data centrima sa A100 PCIe karticama sa tečnim hlađenjem da obezbede isti nivo performansi kao data centri sa vazdušno hlađenim A100 karticama uz potrošnju do 30 procenata manje energije i korišćenje 66 procenata manje rekova, na osnovu nedavnih testova koje je Nvidia sprovela sa data centra gigantom Equinix. Rekao je da će tečno hlađene PCIe kartice takođe pomoći data centrima da poboljšaju svoju efikasnost korišćenja energije (power usage effectiveness –  PUE). PUE je ključna metrika industrije koja određuje efikasnost data centra merenjem količine energije koja ulazi u zgradu i deljenjem sa količinom energije koju troši data centar, uključujući sisteme za hlađenje.

U slučaju A100 PCIe kartice sa tečnim hlađenjem, Nvidia je procenila da će smanjiti PUE odnos data centra na 1,15, “daleko ispod” odnosa od 1,6 koji je omogućila verzija sa vazdušnim hlađenjem. Kharia je rekao da je povećanje energetske efikasnosti omogućeno kombinacijom samog tečnog hlađenja, koje zahteva manje energije od vazdušnog hlađenja, i obima samog data centra. GPU-ovi unutar ovih kartica sa tečnim hlađenjem imaće iste specifikacije kao oni u karticama sa vazdušnim hlađenjem. To znači da neće raditi brže i, na primer, A100 PCIe kartica sa tečnim hlađenjem će i dalje imati maksimalnu toplotnu snagu od 300 vati.

Pročitajte i:  Nvidia se priprema da se upusti u tržište prilagođenih čipova za veštačku inteligenciju 

U ovom trenutku, Nvidia proizvodi samo A100 PCIe karticu sa tečnim hlađenjem sa kapacitetom memorije od 80 GB, bez planova za verziju od 40 GB. Kharia je rekao da je Nvidia odlučila da pusti ove proizvode u prodaju u znak priznanja činjenice da glavni operateri data centara gledaju na tečno hlađenje kao na način da smanje potrošnju energije. To nije iznenađenje, s obzirom na to koliko su GPU-ovi i druge komponente postali zahtevni za energijom u poslednjih nekoliko godina, što je takođe razlog zašto je Intel nedavno najavio planove za izgradnju „mega laboratorije“ vredne 700 miliona dolara za isprobavanje novih tehnologija hlađenja tečnim i potapanjem.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,