Steve Jobs napušta mesto direktora Apple-a

iSteve-The-book-of-Jobs-Steve-Jobs-Biography-Life Steve Jobs, prvi čovek Apple-a, napustio je poziciju generalnog direktora ove kompanije. Za novog direktora imenovan je Tim Cook.

“Oduvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kada više neću moći da ispunim sve dužnosti i očekivanja koje bi direktor Apple-a trebalo da ispuni, odmah ću otići.” napisao je Jobs u svom pismu Bordu direktora u utorak. “Nažalost, taj dan je došao.”

Razlog njegovog odlaska je, kako se navodi, zdravstveni. Naime, Steve Jobs je 2004. godine oboloeo od raka pankreasa i sada želi da se “fokusira na zdravlje”. Jobs nije želeo da komentariše svoje trenutno stanje.

Pod Jobs-ovom kapom, Apple je doneo brojne inovacije koje se i danas koriste, od prvog kompjuterskog miša do džepnog medija plejera koji je doneo pravu digitalnu muzičku revoluciju. Lansiran je i iPad, koji je izmenio svet računara. U poslednjem kvartalu, Apple je prodao čak 20 miliona iPhone-a i 9,25 miliona iPad-a i time postao apsolutni broj jedan u svetu na tržištu mobilnih uređaja.

Pročitajte i:  TinyPod pretvara Apple Watch u neku vrstu iPod-a

Inače, Cook je poziciju generalnog direktora prvi put zauzeo ranije ove godine, kada je Jobs bio odsutan zbog zdravstvenih problema (po treći put u poslednjih sedam godina). U svom pismu odboru, Jobs je preporučio Cook-a za svog “naslednika”. Iako na poziciju generalnog direktora dolazi iz senke, Cook poseduje ogromno iskustvo i znanje i predstavlja najbolje rešenje posle Jobs-a. Pre Apple-a, radio je na izvršnim pozicijama u Compaq-u, Intelligent Electronics-u and IBM-u.

“Cook iJobs su potpuno različiti” navodi Wired.com “Cook je tih, blag, a njegov nastup se u potpunosti razlikuje od Jobs-ovog arogantnog i sarkastičnog stava po kojem je poznat.”

Jobs-ovo pismo Bordu:

“Za Apple‚ Bord direktora i Apple zajednicu:

Oduvek sam govorio da, ako ikada dođe dana kada više neću biti u stanju da izađem u susret svim obavezama i dužnostima koje se se od direktora Apple-a očekuje da ispuni, odmah ću otići. Nažalost, taj dan je došao.

Stoga, dajem ostavku na poziciju generalnog direktora Apple-a. Ako se Bord složi, voleo bih da ostanem na poziciji predsednika Borda i zaposlenog u Apple-u.

Što se tiče mog naslednika, strogo preporučujem da postupimo po postojećem planu i na mesto generalnog direktora postavimo Tim Cook-a.

Verujem da su najsvetliji i najinovativniji dan tek pred Apple-om. I nadam se da ću imati mogućnost da taj uspeh posmatram i u njemu učestvujem u novoj ulozi.

U Apple-u sam stekao neke od svojih najboljih prijatelja i želim da vam zahvalim na godinama koje sam proveo radeći sa vama.

Steve”

Apple nije želeo dalje da komentariše ovaj događaj.

Pročitajte i:  Zašto se toliko dugo čeka na sklopive Apple uređaje?

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,