N Central domination

Steve Jobs napušta mesto direktora Apple-a

iSteve-The-book-of-Jobs-Steve-Jobs-Biography-Life Steve Jobs, prvi čovek Apple-a, napustio je poziciju generalnog direktora ove kompanije. Za novog direktora imenovan je Tim Cook.

“Oduvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kada više neću moći da ispunim sve dužnosti i očekivanja koje bi direktor Apple-a trebalo da ispuni, odmah ću otići.” napisao je Jobs u svom pismu Bordu direktora u utorak. “Nažalost, taj dan je došao.”

Razlog njegovog odlaska je, kako se navodi, zdravstveni. Naime, Steve Jobs je 2004. godine oboloeo od raka pankreasa i sada želi da se “fokusira na zdravlje”. Jobs nije želeo da komentariše svoje trenutno stanje.

Pod Jobs-ovom kapom, Apple je doneo brojne inovacije koje se i danas koriste, od prvog kompjuterskog miša do džepnog medija plejera koji je doneo pravu digitalnu muzičku revoluciju. Lansiran je i iPad, koji je izmenio svet računara. U poslednjem kvartalu, Apple je prodao čak 20 miliona iPhone-a i 9,25 miliona iPad-a i time postao apsolutni broj jedan u svetu na tržištu mobilnih uređaja.

Pročitajte i:  Apple Watch fitnes praćenje je dovoljno dobro za olimpijske sportiste

Inače, Cook je poziciju generalnog direktora prvi put zauzeo ranije ove godine, kada je Jobs bio odsutan zbog zdravstvenih problema (po treći put u poslednjih sedam godina). U svom pismu odboru, Jobs je preporučio Cook-a za svog “naslednika”. Iako na poziciju generalnog direktora dolazi iz senke, Cook poseduje ogromno iskustvo i znanje i predstavlja najbolje rešenje posle Jobs-a. Pre Apple-a, radio je na izvršnim pozicijama u Compaq-u, Intelligent Electronics-u and IBM-u.

“Cook iJobs su potpuno različiti” navodi Wired.com “Cook je tih, blag, a njegov nastup se u potpunosti razlikuje od Jobs-ovog arogantnog i sarkastičnog stava po kojem je poznat.”

Jobs-ovo pismo Bordu:

“Za Apple‚ Bord direktora i Apple zajednicu:

Oduvek sam govorio da, ako ikada dođe dana kada više neću biti u stanju da izađem u susret svim obavezama i dužnostima koje se se od direktora Apple-a očekuje da ispuni, odmah ću otići. Nažalost, taj dan je došao.

Stoga, dajem ostavku na poziciju generalnog direktora Apple-a. Ako se Bord složi, voleo bih da ostanem na poziciji predsednika Borda i zaposlenog u Apple-u.

Što se tiče mog naslednika, strogo preporučujem da postupimo po postojećem planu i na mesto generalnog direktora postavimo Tim Cook-a.

Verujem da su najsvetliji i najinovativniji dan tek pred Apple-om. I nadam se da ću imati mogućnost da taj uspeh posmatram i u njemu učestvujem u novoj ulozi.

U Apple-u sam stekao neke od svojih najboljih prijatelja i želim da vam zahvalim na godinama koje sam proveo radeći sa vama.

Steve”

Apple nije želeo dalje da komentariše ovaj događaj.

Pročitajte i:  Apple Watch fitnes praćenje je dovoljno dobro za olimpijske sportiste

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,