Stigao je novi Apple Watch Serije 9

S9 čip i neuronski motor pružaju više snage i bateriju koja traje 18 sati.

PCPress.rs Image

Početna cena za Apple Watch Serije 9 je 399 dolara

Na svom godišnjem jesenjem događaju, Apple je predstavio Apple Watch serije 9. Serija 9 ima novi procesor, čip S9, i neuronski motor sa četiri jezgra, koji obećava trajanje baterije od 18 sati i poboljšanje performansi. Sa softverske strane, watchOS 10 će biti najveća promena korisničkog interfejsa u istoriji Apple Watch. Fokus je sada usmeren na vidzete i niz ažuriranih aplikacija.

Apple Watch Serije 9 je dostupan za naručivanje i trebalo bi da se pojavi na tržištu 22. septembra.

Neuronski motor omogućuje pristup Siri-ju bez pristupa internetu, što znači da vam neće biti potreban iPhone u blizini kako biste komunicirali sa digitalnim asistentom Apple-a na Seriji 9. Istovremeno, dikcija je 25 odsto preciznija na Seriji 9 u poređenju sa Serijom 8. GPU Serije 9 koristi čip za ultrabroadband (UWB) druge generacije. UWB tehnologija omogućuje precizno lociranje objekata i uređaja u prostoru. Novi model ima maksimalan osvetljaj do 2000 nita, udvostručujući kapacitete Serije 8.

Nova opcija dodira omogućuje korisnicima da kontrolišu određene funkcije sata tako što će brzo spojiti palac i kažiprst, a da ne dodiruju ekran. Spajanjem palca i kažiprsta aktivira se glavno dugme u aplikaciji i na taj način se može kontrolisati fotografisanje i daljinsko upravljanje kamere, odgovaranje i prekidanje poziva, reprodukcija i pauziranja muzike, zaustavljanje tajmera i druge osnovne radnje. „Double tap“ će biti dostupan sa ažuriranjem softvera u oktobru.

Prvi proizvod sa neutralnim ugljeničnim otiskom

Apple Watch Serije 9 je dostupan u veličinama od 41mm i 45mm. Kućišta sata napravljena su od aluminijuma. Serija 9 dolazi u nekoliko različitih boja uključujući crvenu, crnu, sivu, zlatnu kao i novu ružičastu boju. Boje za kućište od nerđajućeg čelika su zlatna, srebrna i grafitna.

Apple ističe Apple Watch Serije 9 kao svoj prvi proizvod sa neutralnim ugljeničnim otiskom. To znači da su odabrane kombinacije materijala neutralne po pitanju ugljeničnog otiska. Ovo je prvi korak ka cilju kompanije da do 2030. godine bude neutralna po pitanju ugljeničnog otiska u celokupnom poslovanju, proizvodnom lancu i životnom ciklusu proizvoda. Proizvodi Apple-a koji spadaju u ovu kategoriju biće označeni logom sa krugom zelenih listova.

Redizajnirana Sport Loop narukvica za Apple Watch uključuje 82 odsto recikliranog materijala, a nove su neutralne po pitanju ugljeničnog otiska. Kompanija potpuno odbacuje kožu i umesto nje razvija materijal nazvan FineWoven, koji ima znatno manji ugljenični otisak.

Sa watchOS 10, Apple je odlučio da se vrati nekim od svojih originalnih dizajnerskih koncepta i ideja kada je reč o korisničkom interfejsu. Originalni Apple Watch je koristio koncept “pogleda” (Glances) za prikaz različitih informacija i funkcija. Nakon toga, Apple je prešao na korisnički interfejs baziran na aplikacijama, gde su korisnici otvarali aplikacije s glavnog ekrana sata kako bi pristupili funkcijama i informacijama.

WatchOS 10 ponovo stavlja vidžete u prvi plan

Digital Crown na Apple Watch-u predstavlja  rotirajući dugme koje se koristi za navigaciju i interakciju sa uređajem. Okretanjem se otvara  “pametna gomila vidžeta.” Na ovaj način će korisnici koristiti Digital Crown kako bi brzo i jednostavno pristupili različitim vidžetima i informacijama na satu.

Druga ažuriranja za watchOS 10 uključuju mogućnost pregleda video poruka sa FaceTime-a i pridruživanje audio razgovorima u grupi FaceTime-a, praćenje podataka o snazi i otkucajima srca tokom vožnje bicikla kao i drugim opcijama. Ažuriranje softvera takođe donosi korisne funkcije za aplikaciju Compass, uključujući oznaku koja će se automatski spustiti blizu poslednjeg mesta gde ste imali mobilnu vezu. To će biti posebno korisno tokom planinarenja i kampovanja. Kontrole na fizičkom nivou se menjaju sa watchOS 10. Pritiskom na bočno dugme otvara se kontrolni centar, a dvostruki pritisak na Digital Crown prikazuje nedavno korišćene aplikacije.

Naravno, neće vam biti potreban novi model Serije 9 da biste iskoristili sve ove nove funkcije. Ažuriranje watchOS 10 će biti dostupno na Apple Watch seriji 4 i novijim modelima počevši od 18. septembra.

Apple Watch nije imao značajno ažuriranje dizajna godinama. Samo postepene hardverske i softverske promene u svakom novom modelu od Serije 6 2020. godine. Ovo zapravo predstavlja nadogradnju procesora S9 u Seriji 9 veoma značajnom. Kada se svemu ovo doda i predstavljanje watchOS 10, ovo će biti uzbudljiva godina za korisnike Apple Watch-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,