Apple predstavio A17 Pro, čip od 3nm koji pokreće iPhone 15 Pro

Čip ima 19 milijardi tranzistora i ray tracing tehnologiju.

PCPress.rs Image

A17 Pro je najmoćniji mobilni čip kompanije Apple do sada

Pretpostavljali smo da će iPhone 15 Pro imati novi A17 čip. Ipak, Apple je sve iznenadio tako što je na svom godišnjem događaju predstavio svoj prvi “Pro” čip. A17 Pro je najmoćniji mobilni čip kompanije Apple do sada. Čip od 3 nanometra ima 17 milijardi tranzistora i CPU sa šest jezgara. Apple navodi da su njegova dva jezgra 10 odsto brža od A16 čipa, dok četiri efikasna jezgra nude znatno bolje performanse po potrošnji energije. GPU sa šest jezgara je takođe 20 odsto brži nego prethodni i ima napredne grafičke funkcije poput hardverske ray tracing tehnologije.

A17 Pro će biti posebno koristan za razvoj igara na iPhone-u. Apple je najavio da će serija video igara Resident Evil 4 i Resident Evil Village doći na iPhone. Zatim, The Division Resurgence igra takođe će biti lansirana sledeće godine na iPhone-u.

Zašto je Apple nazvao ovaj čip A17 Pro. Da li to znači da ćemo videti pojednostavljenu verziju ovog čipa u iPhone-u 16 sledeće godine?

Pročitajte i:  Death Stranding oživljava na iPhone-u i Mac-u sledeće nedelje 

Apple će imati više slobode u budućnosti. Apple će imati veći prostor za prilagođavanje svojih budućih čipova i uređaja bez potrebe da ostane vezan za određene funkcije ili specifikacije. Kompanija će prilagodi svoje proizvode promenama na tržištu ili tehnološkom napretku.

Apple neće morati da objašnjava zašto A17 Pro čip, može izgubiti određene funkcije kada se koristi u jeftinijoj hardverskoj opremi. Umesto toga, Apple će biti u mogućnosti da ponudi čip koji, iako možda nije najbrži ili najsnažniji i dalje nudi unapređenje u odnosu na prethodnu A16 generaciju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,