ERP 2024

Stiže end-to-end enkripcija za RCS poruke u okviru Android Messages beta

Nakon dve godine komplikovanih promena Android korisnici širom sveta (osim u Kini i Rusiji) dobili su pristup RCS protokolu – novom standardu koji zamenjuje SMS. Usluga se nudi direktno preko Android Messages aplikacije.

PCPress.rs Image

SMS poruke su zauvek promenile načine na koje komuniciramo, ali izgleda da već neko vreme ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika, te im nedostaju funkcije na koje su ovi navikli zahvaljujući aplikacijama koje konstantno evoluiraju u okviru pametnih telefona. Upravo je zbog toga Google usvojio RCS (Rich Communication Services) protokol za slanje poruka, koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard.

RCS donosi niz promena, te će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije, a tu su i grupni razgovori, audio poruke i, konačno, end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Pročitajte i:  Od sada moguća izmena RCS četova u Android Messages-u

PCPress.rs Image

Google je nedavno objavio da RCS u okviru Android Messages dobija i ključnu funkciju za čuvanje privatnosti poruka – end-to-end enkripciju, pa će uskoro svi razgovori biti enkriptovani na ovaj način, što znači da ni Google ni provajderi neće moći da čitaju poslate poruke. Ističe se da će RCS moći da zameni SMS samo ako sve bude teklo po planu, a prvi pokušaji su izazvali haos koji je zbunjivao korisnike.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: