Data centri 2024

Stiže nam film o rastu i propasti Blackberry telefona

Film o BlackBerry telefonima, u režiji Meta Džonsona, koji ga je takođe napisao zajedno sa Metjuom Milerom otkriće mnoge detalje propasti ovog popularnog brenda.

blackberry

Film otkriva sve mane poslovanja jednog giganta

Film prikazuje Lazaridisa i njegov inženjerski tim kako sa nevericom gledaju legendarni iPhone Stiva Džobsa. Lazaridis je genijalni protagonista koji je došao na ideju o džepnom računaru u ruci, opremljenom tastaturom, koji je dovoljno efikasan da radi na neiskorišćenim bežičnim signalima niskog propusnog opsega. Čak i nakon što je BlackBerry lansiran, vidimo da je dobio još jednu inspiraciju sa BlackBerry Messenger-om, uslugom koja je pružala besplatne poruke RIM-ovim korisnicima u vreme kada su operateri naplaćivali 10 centi po SMS poruci.

Iako ni njemu samom nije bila strana inovacija koja menja igru, Lazaridis nije mislio da će iPhone raditi. Bilo je preskupo. Nije imao fizičku tastaturu. Iako je iPhone zaista bio skup na lansiranju, subvencije operatera su ga olakšale. Njegov veliki ekran, App Store i revolucionarni OS su nadoknadili tastaturu zasnovanu na dodiru. I stigao je baš kada su se 3G mreže pojavile, što je operaterima dalo veći podsticaj da korisnicima naplaćuju podatke umesto mobilnih minuta.

BlackBerry je pao sa 20% globalnog udela na tržištu pametnih telefona u 2010. na 0% u 2017, prema. Za ljude koji nisu bili tu na vrhuncu kompanije, film služi kao vredna lekcija istorije. Ali ono što je najupečatljivije je to što priči o istraživanju daje ubedljiv dramatičan oblik jeste uspon genija, poraz njegovih neprijatelja i neizbežni pad. Za današnje tehnološke gigante, film je školski primer koliko brzo možete izgubiti kompletan profit kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: