BIZIT plus

Stiže novi zakon za kontrolu Big Tech-a

Desetine kompanija i poslovnih organizacija poslali su pismo američkim senatorima u kojima ih pozivaju da podrže predlog zakona koji ima za cilj kontrolisanje najvećih tehnoloških kompanija, kao što su Amazon i Google.

PCPress.rs Image

Antimonopolski zakon

Demokratska američka senatorka Amy Klobuchar i poslanici obe stranke rekli su prošle nedelje da imaju glasove u Senatu koji su potrebni za usvajanje zakona koji će sprečiti tehnološke platforme, uključujući Apple i Facebook, da favorizuju svoje poslovanje na svojim platformama.

Kompanije koje podržavaju tu meru, uključujući Yelp, Sonos, DuckDuckGo i Spotify, nazvale to „umerenim i razumnim predlogom zakona koji je direktno usmeren na dobro dokumentovane zloupotrebe od strane najvećih online platformi“.

Među ostalim inicijatorima su bili Američko udruženje prodavaca knjiga, Američka nezavisna poslovna alijansa, Institut za lokalno samopouzdanje i Kelkoo ​​Group.

Organizacije su pozvale Senat da usvoji zakon. Kompanije veruju da će njime biti modernizovani antimonopolski zakoni kako bi manje kompanije imale prostora da se takmiče.

Amy Klobuchar je rekla da veruje da ima 60 glasova u Senatu potrebnih da okonča debatu i pređe na glasanje o konačnom usvajanju. Očekuje se da će Senat glasati o zakonu ovog leta, možda već krajem juna.

Tehnološki giganti kažu da će zakon ugroziti popularne potrošačke proizvode kao što su Google Maps i Amazon Basics i otežati kompanijama da zaštite sigurnost i privatnost svojih korisnika.

Amazon je kritikovao zakon. Kompanija misli da zakon „ugrožava dve stvari koje američki potrošači najviše vole kod Amazona. Jedna je ogroman izbor i niske cene koje su omogućene otvaranjem prodavnica za prodajne partnere trećih strana. Druga predstavlja sigurne brze, usluge preko Amazon Prime-a.”

Izvor: Reuters

Facebook komentari: