Tkanina pravi električnu energiju od pokreta kako bi se napajala nosiva oprema

Naučnici sa tehnološkog univerziteta Naniang u Singapuru kreirali su nosivu tkaninu koja generiše električnu energiju iz pokreta našeg tela.

PCPress.rs Image

Ljudsko telo kao izvor energije

Tkanina bi mogla da pomogne u napajanju medicinskih nosivih uređaja i drugih mobilnih dijagnostičkih ili terapeutskih uređaja. Tkanina sadrži rastezljive polimere koji generišu električnu energiju kada se savijaju, pritiskaju ili četkaju, na osnovu piezoelektričnih i triboelektričnih efekata. Tkanina je veoma robusna i može da izdrži redovno gužvanje i pranje bez gubitka performansi.

Do sada su istraživači pokazali da može da obezbedi stabilno snabdevanje energijom do pet meseci. Medicinski nosivi uređaji su proširili mogućnosti dugoročnog praćenja zdravlja i omogućili pacijentima da žive svoj život kao normalan, dok i dalje prate važne zdravstvene parametre. Međutim, kao i za svu električnu opremu, biće im potrebno redovno punjenje ili zamena baterija. Šta ako bismo mogli da ih punimo u pokretu, koristeći svoja tela kao izvor energije? Ovo je filozofija iza ove najnovije tehnologije, koja nastoji da prikupi električnu energiju iz pokreta našeg tela.

„Uprkos poboljšanom kapacitetu baterije i smanjenoj potražnji za energijom, izvori napajanja za uređaje koji se mogu nositi i dalje zahtevaju česte zamene baterija“, rekao je Lee Pooi See, jedan od izumitelja nove tkanine. „Naši rezultati pokazuju da naša prototipna tkanina za prikupljanje energije može iskoristiti energiju vibracija od čoveka da bi potencijalno produžila životni vek baterije ili čak za izgradnju sistema sa sopstvenim napajanjem. Koliko znamo, ovo je prvi hibridni energetski uređaj zasnovan na perovskitu koji je stabilan, rastezljiv, prozračan, vodootporan i istovremeno sposoban da pruži izvanredne električne izlazne performanse”.

Da bi napravili rastegljive elektrode, istraživači su štampali mešavinu srebra i gumenog materijala nazvanog stiren-etilen-butilen-stiren (SEBS). Zatim su integrisali elektrode u tkaninu od nanovlakna koja sadrži polimer nazvan poli(viniliden fluorid)-ko-heksafluoropropilen (PVDF-HPF). PVDF-HPF stvara električni naboj kada je rastegnut, savijen ili zgnječen, čineći osnovu za proizvodnju električne energije. Materijal takođe sadrži perovskite bez olova.

„Ugrađivanje perovskita u PVDF-HPF povećava električnu snagu prototipa“, rekao je Jiang Feng, još jedan istraživač uključen u studiju. „U našoj studiji odlučili smo se za perovskite bez olova kao ekološki prihvatljiviju opciju. Dok su perovskiti krhki po prirodi, njihova integracija u PVDF-HPF daje perovskitima izuzetnu mehaničku izdržljivost i fleksibilnost. PVDF-HPF takođe deluje dodatni sloj zaštite za perovskite, dodajući njihovu mehaničku osobinu i stabilnost”.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari: