Stižu novi Intel procesori 13. i 14. generacije

Intel-ovi procesori za desktop računare Raptor Lake mogli bi da se lansiraju za nešto više od šest meseci i sve veću su izgledi da će ovi čipovi obezbediti snažno povećanje performansi.

PCPress.rs Image

Povećanje performansi

Meteor Lake sledeće generacije mogao bi da se pojavi na izmaku 13. generacije kako bi izvršio veći pritisak na AMD-ove Ryzen procesore. Dolazak procesora Raptor Lake će biti verovatno krajem trećeg kvartala 2022. godine, što verovatno znači septembar.

Zahvaljujući Moore-ovom zakonu, veruje se da će Meteor Lake biti predstavljen za manje od godinu dana nakon Raptor Lake-a, to verovatno znači avgust 2023.godine.

Ovo predviđanje je za desktop modele Raptor Lake, sa mobilnim procesorima koji će debitovati u laptopovima u četvrtom kvartalu.

Sve su veći izgledi da ćemo Raptor Lake videti sa povećanjem performansi u jednoj niti za 8 odsto do 15 odsto u poređenju sa Alder Lake-om, što je pohvalno povećanje i optimističnije zvuči od Intel-ove nedavne i nejasnije tvrdnje do povećanje biti „do“ dvocifreno.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

U radnim opterećenjima sa više niti, navodno možemo očekivati veći porast performansi od 30 odsto do 40 odsto.

U celini, ovo zvuči prilično impresivno za ono što je samo jednostavno osvežavanje Alder Lake-a, bez velikih promena u formuli. Već znamo da Intel planira da poveća efikasnost jezgara sa vodećim Raptor Lake čipom i da ih udvostruči na 16, ali jezgra performansi će ostati sa konfiguracijom od 8.

AMD će biti pod ozbiljnim pritiskom

Takođe, prema tvrdnjama AMD je pojačao svoje namere predstojećim lansiranjem Zen 4 sledeće generacije u nastojanju da izbaci Ryzen procesore u trećem kvartalu. Ovo bi mogla biti reakcija na vest da bi Raptor Lake mogao doći u trećem kvartalu i da AMD možda ima za cilj da ukrade Intel-ovu senzaciju.

Međutim, ako je tačno da bi Raptor Lake trebalo da bude u septembru, a Meteor Lake bi mogao da usledi u leto 2023. godine, prelazak na 7nm, i pružajući skoro isto toliko dobar podsticaj kao Raptor Lake, čak i ako se 14.generacija navodno se više fokusira na mobilne procesore. Tada će AMD ozbiljno morati da odgovori na takav tempo razvoja.

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

Dok je Ryzen u novije vreme vladao centralnim procesorom za desktop računare, Alder Lake je uhvatio zamah od kada je lansiran i izgleda da AMD zaista ne želi da popusti pritisku.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,