Strašniji rođak modernog pauka

Pre oko 100 miliona godina, kada su dinosaurusi lutali Zemljom, društvo su im izgleda pravile i prilično strašnije verzije modernih paukova, koje su ostale zarobljene u ćilibaru, te omogućile modernom čoveku da ih otkrije.

PCPress.rs Image

Ipak, naučnici su u februaru ove godine izdali saopštenje prema kojem ovi fosili pripadaju novoj (staroj?) vrsti, te se ne slažu u potpunosti oko toga u kojoj su meri, i da li su uopšte, u vezi sa paukovima koje danas poznajemo, budući da su imali ono što, srećom, današnjim paukovima nedostaje – rep. Fosili, kako je opisano u dve odvojene studije u naučnom magazinu Nature Ecology & Evolution, liče na paukove, ali je problem u tome što su njihovi potomci zaboravili da sačuvaju rep. Zbog toga jedna od studija tvrdi da se radi o izumrlom rodu paukolikih zglavkarauraraneids, koji su imali repove, dok druga pak tvrdi da bi moglo da se radi o potpuno novoj vrsti koja predstavlja prvobitnu granu iz koje su se razvili moderni paukovi.

Četiri fosila su pronađena u ćilibaru u Mjanmaru, te su tako ušli na bogatu listu pronalazaka koji su došli sa ove lokacije – dinosaurusovom repu koji je ostao zarobljen u ćilibaru, te prastarom krpelju koji se hranio krvlju ovih džinova.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: