Računari i Galaksija

Studija istražuje unutrašnji život veštačke inteligencije 

Italijanski istraživači omogućili su robotu Pepper da objasni svoje procese donošenja odluka

PCPress.rs Image

Studija uključuje robota koji ‘razmišlja’ naglas

Da li ste se ikad zapitali šta Apple-ov virtuelni asistent Siri misli kada kaže da nema odgovor na neki zahtev? Možda, sada kada su istraživači u Italiji dali robotu mogućnost da „razmišlja naglas“,korisnici mogu bolje razumeti procese odlučivanja robota. Postoji veza između unutrašnjeg govora i podsvesti kod ljudi, pa smo želeli da istražimo ovu vezu u robotu, rekla je vodeća autorka studije Arianna Pipitone sa Univerziteta u Palermu. Istraživači su programirali robota nazvanog Pepper, proizvođača SoftBank Robotics, sa sposobnošću vokalizacije njegovih misaonih procesa. To znači da robot više nije „crna kutija“ i da je njegovo donošenje odluka transparentnije za korisnika.

Ovo može biti posebno korisno u slučajevima kada se zahtev ne uvaži. Robot može laički objasniti da li je, na primer, određeni objekat nedostižan, potrebno kretanje nije izvodljivo ili komponenta robota ne radi ispravno. U nizu eksperimenata istraživači su pokušali da istraže kako ovaj unutrašnji govor utiče na radnje robota. U jednom slučaju, odlučeno je da će Pepper pomoći čoveku da postavi trpezu u skladu sa pravilima etikete. Kada je ljudski korisnik zatražio od Peppera da protivreči pravilima bontona postavljanjem salvete na pogrešno mesto, robot je počeo da razgovara sam sa sobom, zaključujući da je čovek možda zbunjen i raspitujući se da li treba da nastavi sa akcijom. Jednom kada je korisnik potvrdio svoj zahtev, Pepper je rekao sebi: „Ova situacija me uznemirava. Nikada ne bih prekršio pravila, ali ne mogu da uznemirim čoveka, pa radim ono što želi “, postavljajući salvetu na traženo mesto.

Pročitajte i:  Apple blokirao eksploataciju iMessages

Upoređujući Pepperove performanse sa i bez unutrašnjeg govora, istraživači su otkrili da je Pepper imao veću stopu izvršavanja zadataka kada se uključio u samo-dijalog. Ova sposobnost unutrašnjeg govora mogla bi biti korisna u slučajevima kada roboti i ljudi sarađuju; na primer, za robote koji neguju, rekao je Antonio Čela, profesor robotike na Univerzitetu u Palermu, koji je takođe autor studije. Za sada je računski model unutrašnjeg govora ugrađen u robota, a možda jednog dana bude robota koji spontano generiše govor.

Izvor: Theguardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: