ERP 2024

Studija: Veštačkim mozgovima je takođe potreban odmor

AI je još uvek dosta daleko od poređenja sa ljudskom inteligencijom, ali u jednoj osobini već kopira obične smrtnike – potreba za snom.

PCPress.rs Image

Istraživači iz Nacionalne laboratorije Los Alamos otkrili su ovu činjenicu razvijajući neuronske mreže koje uče na sličan način kao i ljudski mozak.

Otkrili su da su veštački mozgovi postali nestabilni nakon neprekidnih perioda treninga iz rečnika bez nadzora. Ova tehnika uključuje klasifikovanje objekata bez poređenja sa postojećim primerima, što bi i ljudima bilo prilično iscrpljujuće.

Dubok san potreban i mašinama

Pokušali su da prevaziđu problem izlaganjem mreža zvučnim signalima koji su kreirali veštačku verziju sna. Kada su koristili Gausovu buku, koja uključuje širok raspon frekvencija i amplituda, stabilnost je vraćena.

Istraživači veruju da ovaj šum oponaša unos podataka u ljudski mozak tokom faze dubokog sna, koja je neophodna za dobro zdravlje. „To je kao da neuronskim mrežama dajemo ekvivalent dobrom noćnom snu“, rekao je računarski naučnik iz Nacionalne laboratorije Los Alamos Yijing Watkins.

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Veštački mozgovi postaju manje veštački

Istraživači kažu da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod AI-a. Umesto toga, ograničena je na biološki realistične neuromorfne procesore – kao što je Intelov čip Loihi. Garrett Kenyon, koautor studije Los Alamosa, rekao je:

Većina istraživača mašinskog učenja, deep learning-a i AI-a nikada se ne susreće sa ovim problemom, jer upravo u veštačkim sistemima koje proučavaju imaju luksuz da izvrše globalne matematičke operacije koje imaju efekat regulisanja ukupnog dinamičkog napredovanja sistema.

Njegov tim sada ima za cilj da primeni svoj sistem na Loihi, kako bi pomogao čipu da obradi informacije u stvarnom vremenu sa retina kamere. Takođe misle da bi budući androidi mogli da imaju koristi od ovih ciklusa nalik spavanju. Možda bi ljudi čije je poslove zamenio AI mogli da zamene robote kad im zatreba odmor.

Izvor: TNW

Facebook komentari: