BIZIT plus

Review: Samsung Galaxy Tab S6 Lite – Tablet za sve

Svedoci smo pada popularnosti tableta kao kategorije, pre svega usled velikog rasta telefona, kako po popularnosti i zastupljenosti, tako i po fizičkim dimenzijama. Ipak, i dalje postoji jedinstven osećaj konzumiranja sadržaja na (dovoljno) velikom ekranu, udobno zavaljeni u fotelju ili krevet, lakoćom tipičnom za mobilne uređaje.

PCPress.rs Image

Samsung ima novi adut koji će sve vrste užitaka u tom procesu podići na viši nivo – i dodati ponešto kreative pride. Samsung Galaxy Tab S6 Lite (dugačkog li imena, zar ne?) možda je novajlija na tržištu, ali savršeno se uklapa u poziciju između pristupačnih i premijum tableta. Taman je toliko raskošnih opcija da je primetno bolji od raznih jeftinih modela koje možete naći, i zadovoljava i ispunjava dovoljno da za najveći broj korisnika nema nikakve potrebe ići na skuplje tablete, od kojih je primetno jeftiniji.

PCPress.rs Image

Odlična izrada, format specifičan

Zašto to kažemo? U samom startu je jasno da je Tab S6 Lite vrhunske izrade, s metalnim bokovima i poleđinom. Vrhunski dizajn prati izuzetno mala debljina uređaja, tako da je tablet debeo (ili tanak, zavisno od perspektive) svega sedam milimetara, na čemu bi pozavideli svi smartfoni. Pomalo čudi odnos strana od 5 : 3, mada pozdravljamo svaki pomak od, za Android tablete uobičajenih 16 : 9 ka odnosu strana 4 : 3, za koji smatramo da je mnogo bolje rešenje za polje tableta kada je prikaz sadržaja u pitanju, a pomaže i prilikom diferenciranja od smartfona.

Pročitajte i:  Samsung se udružio sa surferskom, skejtbord i brejkdens ligom kako bi dao podršku njihovim sportskim zajednicama na putu za Pariz 2024.

PCPress.rs Image

Ekran je poveći – 10,4 inča, što sa sobom povlači i nešto veću masu od skoro pola kilograma. Zauzvrat se dobija veliki i raskošan prostor za prikaz sadržaja rezolucije 2000 × 1200 tačaka, bili to video-klipovi, igre, knjige i stripovi koje čitate i slično. Takođe, uz Tab S6 Lite se dobija i unapređeni S Pen, koji će se magnetom „pridržavati” vašeg tableta, ili Book Cover-a, koji se takođe može dokupiti (ili dobiti uz tablet na akciji, ukoliko ste brzi i/ili imate sreće) i koji omogućava da tablet postavite pod raznim uglovima zarad lakšeg čitanja, a pride ga i štiti od fizičkih oštećenja.

PCPress.rs Image

Olovka je teška samo sedam grama, s vrhom debljine svega 0,7 mm, što je čini idealnom za crtanje ili pravljenje beležaka. Pomalo nas je začudilo da ekran nije Super AMOLED, već standardni TFT, premda je svejedno natprosečnog osvetljenja a i upitno je da li bi Super AMOLED uopšte bilo prijatno gledati na ovolikoj dijagonali.

Rezultati koje tablet ostvaruje: 3DMark, Geekbench 5 i PCMark

Solidan hardver i poslednja reč softvera

Hardverski gledano, tablet je korektan, mada ne i naročito izdašan. Upotrebljen je osmojezgarni Exynos 9611 čip, dok je na raspolaganju 64 GB skladišnog prostora. Nema neke naročite potrebe da se ide na neproporcionalno skuplje verzije, pošto Tab S6 Lite podržava microSDXC memorijsku karticu, i to u odvojenom slotu, tako da je sasvim realno da u nekom trenutku drastično povećate kapacitet uređaja tim putem. Memorija od 4 GB RAM-a omogućava da mnoštvo simultano pokrenutih aplikacija radi sasvim solidno.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy AI je stigao u Srbiju

PCPress.rs Image

Koristi se najmodernija softverska platforma – Android 10 u kombinaciji sa Samsung-ovim One UI 2.0 korisničkim interfejsom, što znači da su sve inovacije koje viđamo na polju smartfona prisutne i ovde, uključujući Dark Mode interfejs, razne mogućnosti povezivanja na TV uređaje i slično. No, takođe treba imati u vidu da aplikacije za Android nisu baš toliko optimizovane za nestandardne uređaje poput tableta. Od naprednih zaštitnih metoda na raspolaganju je samo skener lica.

One UI 2 interfejs Samsung Galaxy Tab S6 Lite tableta

Kamere od 8 MP i 5 MP će poslužiti, mada ne treba očekivati neke naročite mogućnosti i opcije. Multimedijalne mogućnosti zaokružuju AKG stereo-zvučnici. Baterija od 7040 mAh dovoljna je za višednevno korišćenje, a raduje i brzo punjenje od 15 W. Najzad, oni koji žele LTE verziju doplatiće na cenu iz tabele devet hiljada dinara, pa procenite sami da li vam je tako nešto neophodno.

PCPress.rs Image

Tablet za svakoga

PCPress.rs Image

Sve u svemu, Samsung je napravio odličan posao. Tablet je ubedljivo bolji od svega što se na našem tržištu prodaje u pristupačnim kategorijama pa smatramo da vredi doplate, i daje više nego dovoljno da nema nikakvih posebnih razloga da idete na neke preskupe modele iz premijum kategorije, osim ukoliko zaista ne insistirate na nekoj specifičnosti. Za većinu ljudi Galaxy Tab S6 Lite je maksimum onoga što će im ikada trebati od tableta i stoga dobija naše tople preporuke.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

PCPress.rs Image

Korisna adresa: samsung.com/rs

Facebook komentari: