Šumadijske staze i bogaze

Ako ste planiranje svog godišnjeg odmora ostavili za period iza usvajanja Zakona o radu, možete da odahnete i krenete sa kreiranjem destinacije. Za vreme provedeno na odmoru dobićete zaradu koja je tromesečni prosek vaše plate i nema šanse da dobije otkaz – dok ste na odmoru.

naslovna

S obzirom na to kakav je prosečni tromesečni bilans ali i na to kakve su vremenske (ne)prilike, možda je najbolje poslušati sugestiju naseg Prvog ministra i odmor provesti u Srbiji. I to na selu. Na manje od 100 km od Beograda, tek 20-tak od Kragujevca, u srcu Šumadije, podno Rudnika, nalazi se malena varošica Stragari, koja sa okolnim selima pruža odlične uslove za odmor i uživanje na selu.

Povoljan geografski položaj, dobra putna mreža ali pre svega predivna priroda i ljubazni domaćini  u Šumadijskim selima,  obezbediće svakom putniku namerniku nezaboravan odmor. Za smeštaj možete izabrati jednu od mnogobrojnih seoskih kuća, koliba ili vajata, čak i sobu u vodenici, (pogledajte fotografije ispod) ako ste dovoljno hrabri da u njoj zanoćite. Obilje kulturno istorijskog sadržaja zahteva racionalno planiranje dnevnih aktivnosti kako biste što više sadržaja videli – osim ako vam odmor ne traje mesec dana ili duže.

Pročitajte i:  AI sistem koji je treniran da istražuje namirnice sada kreira nove vrste hrane

1

 

2

U okolini ovog živopisnog mesta nalaze se tri manastira Petkovica (XIII vek), Blagovestenje Rudničko (XIV vek) I Voljavča (XV vek), kao i veliki broj crkava. Stragari, rodno mesto Tanaska Rajica i selo Vlakča, rodno mesto Mihajla Petrovića, prvog srpskog pilota, zajedno sa manastirima i crkvama svakom posetiocu ostavljaju puno prostora za istorisjka i verska istraživanja.

Za savršeno opuštanje možete izabrati šetnju kroz Otvorena dvorišta u selu Vlakča.

3

4

 

Reč je o tradicionalnoj takmičarskoj manifestaciji koja je mnogobrojna dvorišta u ovom selu pretvorila u prelepe parkove pune cveca. Otvorena dvorišta, baš kao što ime kaže, dostupna su svakom putniku, bez obzira gde ste smešteni. Ljubazni domaćini ce vas lepo primiti i ugostiti. Poslužiće vas slanišima i slatkišima napravljenim od brašna sa potočare, odličnom domaćom rakijom i pravim ceđenim sokovima.

5

 

U domaćinstvu porodica Švabic, Ješić, Pavlović, Cicović i mnogih drugih, provešćete prijatno vreme a na polasku možete po veoma atraktivnim cenama kupiti domaće proizvode.

Za one koji su skloni avanturizmu dom porice Cicović i smestajna jedinica u vodenici potočari, na reci Srebrnici je pravi izazov. Nista manje adrenalina nece biti ni ako posetite porodicu Pavlović koja svojim gostima uz vrhunski smestaj, nudi i neobično iskustvo odlaska u lov na divlje svinje i srndaće.  U selu Kutlovo, na imanju porodice Vasiljević nalazi se ergela gde možete iznajmiti fijaker, pohađati školu jahanja ili, ako ste ranije savladali ovu vestinu, iznajmiti konja za jahanje pa samostano  ili u društvu instruktora istraživati ovu prelepu regiju.

Pročitajte i:  AI sistem koji je treniran da istražuje namirnice sada kreira nove vrste hrane

Za one kojima je konfor iznad svega, na raspolaganju je Kuća Čolovića. Prelepo imanje sa vrhunski opremljenim smeštajnim jedinicama, u objektima starim više od dva veka  pruža odlične uslove za odmor najzahtevnijih gostiju.

6

Kuća i pomoćni objekti poseduju veliki broj muzejskih predmeta iz bogate istorije porodiće, pa će boravak u ovoj kući ostati u nezaboravnom sećanju. Gostima su na raspolaganju veliki bazen, sauna i slana soba.

7

 

Posebnu pažnju privlaču trpezarija smeštena u starom vajatu, pored ognjišta. Kuća Čolovića je jedini objekat u ovoj zoni gde boravak mozete rezervisati preko sajta booking.com.

Nestvarno lepa priroda, čist vazduh, domaća hrana i ljubazni domaćini su razlozi zbog kojih su sela u ovom delu Šumadije sve punija domaćih ali i stranih gostiju. To što će se dame odmoriti od visokih potpetica i šminke, a gospoda od košulja sa kravatama samo je mala koretelarna dobit. Ah, da – odmorićete se i od mobilnih telefona i interneta jer, verovali ili ne ali telefonske žice kao ni signal mobilne telefonije nisu česta pojava u ovim krajevima.

Pročitajte i:  AI sistem koji je treniran da istražuje namirnice sada kreira nove vrste hrane

Zato je najbolje da infromacije o smeštaju potražite u Gradskoj turistickoj organizaciji Kragujevca. Ova organizacija u saradnji sa Razvojnim biznis centrom i uz finansisjku pomoć Kraljevine Norveške pomaže razvoj ruralnog turizna ovog dela Šumadije.

Facebook komentari: