BIZIT plus

Šumadijske staze i bogaze

Ako ste planiranje svog godišnjeg odmora ostavili za period iza usvajanja Zakona o radu, možete da odahnete i krenete sa kreiranjem destinacije. Za vreme provedeno na odmoru dobićete zaradu koja je tromesečni prosek vaše plate i nema šanse da dobije otkaz – dok ste na odmoru.

naslovna

S obzirom na to kakav je prosečni tromesečni bilans ali i na to kakve su vremenske (ne)prilike, možda je najbolje poslušati sugestiju naseg Prvog ministra i odmor provesti u Srbiji. I to na selu. Na manje od 100 km od Beograda, tek 20-tak od Kragujevca, u srcu Šumadije, podno Rudnika, nalazi se malena varošica Stragari, koja sa okolnim selima pruža odlične uslove za odmor i uživanje na selu.

Povoljan geografski položaj, dobra putna mreža ali pre svega predivna priroda i ljubazni domaćini  u Šumadijskim selima,  obezbediće svakom putniku namerniku nezaboravan odmor. Za smeštaj možete izabrati jednu od mnogobrojnih seoskih kuća, koliba ili vajata, čak i sobu u vodenici, (pogledajte fotografije ispod) ako ste dovoljno hrabri da u njoj zanoćite. Obilje kulturno istorijskog sadržaja zahteva racionalno planiranje dnevnih aktivnosti kako biste što više sadržaja videli – osim ako vam odmor ne traje mesec dana ili duže.

Pročitajte i:  ASMR ili dokumentarna serija: Apple TV+ sprema iznenađenje

1

 

2

U okolini ovog živopisnog mesta nalaze se tri manastira Petkovica (XIII vek), Blagovestenje Rudničko (XIV vek) I Voljavča (XV vek), kao i veliki broj crkava. Stragari, rodno mesto Tanaska Rajica i selo Vlakča, rodno mesto Mihajla Petrovića, prvog srpskog pilota, zajedno sa manastirima i crkvama svakom posetiocu ostavljaju puno prostora za istorisjka i verska istraživanja.

Za savršeno opuštanje možete izabrati šetnju kroz Otvorena dvorišta u selu Vlakča.

3

4

 

Reč je o tradicionalnoj takmičarskoj manifestaciji koja je mnogobrojna dvorišta u ovom selu pretvorila u prelepe parkove pune cveca. Otvorena dvorišta, baš kao što ime kaže, dostupna su svakom putniku, bez obzira gde ste smešteni. Ljubazni domaćini ce vas lepo primiti i ugostiti. Poslužiće vas slanišima i slatkišima napravljenim od brašna sa potočare, odličnom domaćom rakijom i pravim ceđenim sokovima.

5

 

U domaćinstvu porodica Švabic, Ješić, Pavlović, Cicović i mnogih drugih, provešćete prijatno vreme a na polasku možete po veoma atraktivnim cenama kupiti domaće proizvode.

Za one koji su skloni avanturizmu dom porice Cicović i smestajna jedinica u vodenici potočari, na reci Srebrnici je pravi izazov. Nista manje adrenalina nece biti ni ako posetite porodicu Pavlović koja svojim gostima uz vrhunski smestaj, nudi i neobično iskustvo odlaska u lov na divlje svinje i srndaće.  U selu Kutlovo, na imanju porodice Vasiljević nalazi se ergela gde možete iznajmiti fijaker, pohađati školu jahanja ili, ako ste ranije savladali ovu vestinu, iznajmiti konja za jahanje pa samostano  ili u društvu instruktora istraživati ovu prelepu regiju.

Pročitajte i:  ASMR ili dokumentarna serija: Apple TV+ sprema iznenađenje

Za one kojima je konfor iznad svega, na raspolaganju je Kuća Čolovića. Prelepo imanje sa vrhunski opremljenim smeštajnim jedinicama, u objektima starim više od dva veka  pruža odlične uslove za odmor najzahtevnijih gostiju.

6

Kuća i pomoćni objekti poseduju veliki broj muzejskih predmeta iz bogate istorije porodiće, pa će boravak u ovoj kući ostati u nezaboravnom sećanju. Gostima su na raspolaganju veliki bazen, sauna i slana soba.

7

 

Posebnu pažnju privlaču trpezarija smeštena u starom vajatu, pored ognjišta. Kuća Čolovića je jedini objekat u ovoj zoni gde boravak mozete rezervisati preko sajta booking.com.

Nestvarno lepa priroda, čist vazduh, domaća hrana i ljubazni domaćini su razlozi zbog kojih su sela u ovom delu Šumadije sve punija domaćih ali i stranih gostiju. To što će se dame odmoriti od visokih potpetica i šminke, a gospoda od košulja sa kravatama samo je mala koretelarna dobit. Ah, da – odmorićete se i od mobilnih telefona i interneta jer, verovali ili ne ali telefonske žice kao ni signal mobilne telefonije nisu česta pojava u ovim krajevima.

Pročitajte i:  ASMR ili dokumentarna serija: Apple TV+ sprema iznenađenje

Zato je najbolje da infromacije o smeštaju potražite u Gradskoj turistickoj organizaciji Kragujevca. Ova organizacija u saradnji sa Razvojnim biznis centrom i uz finansisjku pomoć Kraljevine Norveške pomaže razvoj ruralnog turizna ovog dela Šumadije.

Facebook komentari: