BIZIT plus

Superkompjuteri širom Evrope korišćeni za kripto-rudarenje

Hakovanje za kripto-rudarenje nije novina, ali niz nedavnih incidenata izaziva zabrinutost. ZDNet izveštava da je tokom protekle nedelje Monero malverom za rudarenje zaraženo više superračunara u Evropi, uključujući ARCHER na Univerzitetu u Edinburgh-u, pet računarskih klastera wvHPC-a i najnovije klaster na Univerzitetu Ludwig-Maximilians u Minhenu. To je neobično samo po sebi, ali čini se da postoji zajednička nit koja ih sve povezuje.

PCPress.rs Image

“Kopanje” superkompjuterom

Cado Security je utvrdio da su napadi izvedeni pomoću kompromitovanih SSH (secure shell) login-a sa Univerziteta u Kanadi, Kini i Poljskoj, koristeći slična imena fajlova zlonamernog softvera, istu ranjivost i zajedničke tehničke pokazatelje. To sugeriše da su možda delo istog hakera. U slučaju ARCHER-a, izgleda da su napadi stigli sa kineske IP adrese.

Ukoliko se radi o usklađenom napadu, motivacije nisu potpuno jasne. Ovo bi moglo da bude čisto  zarade radi pri čemu se oslanja na moć superračunara da rudare digitalnu valutu efikasnije nego sa običnim računarima. Međutim, Cado i drugi su primetili da ovo tačno dolazi u vreme kada mnoge institucije prebacuju svoje superračunare na istraživanje COVID-19. Postoji zabrinutost da bi ovo mogao da bude okrutan način krađe istraživanja ili ometanja. Bez obzira na obrazloženje, ovo nije trebalo operaterima superračunara u vreme kada su njihove usluge najpotrebnije.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Izvor: Engadget

Facebook komentari: