Sve više kompanija stavlja čipove u zaposlene

Trend usvajanja novih tehnologija se nastavlja, što je u skladu sa željom za napretkom, ali se često zaboravlja na potencijalne posledice, te na to kako bi, na primer, trebalo tretirati radnike koji su istovremeno i ljudi.

PCPress.rs Image

Naime, prema medijskim izveštajima sve je više kompanija, naročito u Velikoj Britaniji, koje u svoje zaposlene ugrađuju RFID čipove, a iz bezbednosnih razloga. Upravo zbog toga je sve više onih koji tvrde da je put do pakla popločan upravo sigurnosnim namerama, te ovu situaciju upoređuju sa onom u okviru koje je Facebook od korisnika tražio brojeve telefona, takođe iz bezbednosnih razloga, da bi ih nakon toga prosleđivao oglašivačima.

Kompanije koje su zadužene za čipovanje ističu da se na ovu akciju uglavnom odlučuju direktori koji barataju osetljivom dokumentacijom, te zbog toga žele da kontrolišu kretanje zaposlenih, kako ovi ne bi lako stupili na zabranjeno tle. Čipovi im omogućavaju da taj proces pojednostave, te lakše kontrolišu kretanje u kompanijama koje imaju veliki broj radnika. Tehnologija može da se koristi i u druge svrhe, pa se zaposlenima obećava da će uz pomoć čipova lakše plaćati hranu u kantini, brže ulaziti u zgradu, te jednostavnije pristupati uređajima koji su zaštićeni šifrom, dok bio-hakere niko ne spominje, kao da hakovanje čipova koji se nalaze u živom organizmu ne predstavlja nikakvu opasnost.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

PCPress.rs Image

Oni koji nemaju šta da kriju ne obraćaju pažnju na teorije zavere, te ih ne brinu bezbednosni propusti, pa im čipovi predstavljaju novo iskustvo, i korak ka kiborzima budućnosti. Oni koji su skloniji paranoji već raspravljaju o čip-diskriminaciji, te preuzimanju kontrole nad čipovanim delovima tela. Budućnost će pokazati ko je bio u pravu.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,