ePlaneta

Sve više onlajn kupaca u Srbiji

Broj korisnika kreditnih kartica u Srbiji koji kupuju na internetu veći je za deset odsto u odnosu na tri godine unazad, i u stalnom je porastu – pokazuje godišnje istraživanje kompanije MasterCard o potrebama i navikama aktivnih korisnika kartica u Srbiji – MasterIndex.

Photo: StormKatt/Flickr
Photo: StormKatt/Flickr

Po rečima generalnog direktora kompanije MasterCard Europe za Balkan, Artura Turemke – kupovina više nije samo fizička kategorija.

Stalni porast broja onlajn kupaca u Srbiji je pozitivan signal da ovo tržište prihvata moderni kanal za kupovinu, a uvereni smo da će sa razvojem tehnologija koje omogućavaju da se kupovina obavlja u pokretu, popularnost onlajn kupovine i ubuduće nastaviti da raste u Srbiji.”

Krajem 2010.godine u Srbiji je putem interneta kupovalo 14 odsto korisnika kartica, dok ih je krajem 2014. bilo 24 odsto, navodi se u istraživanju MasterIndexa.

Među ispitanicima koji kupuju na internetu, 32 odsto plaća svoje račune onlajn, a isti je i procenat onih koji kupuju odeću i obuću, dok 21 odsto njih kupuje poklone. Knjige kupuje 16,9 odsto, karte za sportska i kulturna dešavanja 16,4 odsto korisnika i kućne aparate – 7,2 odsto.

Ispitani korisnici kartica takođe vide internet kao pogodan način za plaćanje svojih troškova vezanih za putovanja, pa tako 24 odsto ispitanika kupuje avionske karte onlajn, 19 odsto plaća hotelske i troškove smeštaja, dok 7,7 odsto plaća putne aranžmane.

Mobilna plaćanja su takođe platna metoda koja postaje sve popularnija u Srbiji. Već nekoliko godina mobilni telefoni se koriste za plaćanje parkinga i dopunu pripejd kredita za mobilne telefone, a stalno unapređenje tehnologije znači i veliki potencijal za komercijalne aktivnosti.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: