Sve(t) je agilno programiranje

Pojedinci i interakcije važniji su od procesa i alata; softver koji radi bitniji je od obimne dokumentacije; saradnja s klijentom prioritet je u odnosu na ugovor; odgovori na promene značajniji su od praćenja plana – svima poznat “Manifest agilnog razvoja softvera“. Međutim, koliko se kompanija u svetu i kod nas zaista vodi postulatima i principima Agile manifesta?

PCPress.rs ImageZa one koji ne znaju – agilne metodologije su skup smernica i okvira; to je određen pristup razvoju proizvoda (softvera) koji zastupa adaptivno planiranje, razvoj kroz iteracije, ranu isporuku softvera ili funkcionalnosti spremnih za tržište, kontinuirana poboljšanja, fleksibilan i brz odgovor na promene – kako na tržištu, tako i u zahtevima klijenata. Termin Agile popularizovan je upravo u pomenutom „Manifestu agilnog razvoja softvera“, gde su opisane sve vrednosti i principi kojima treba da se vode oni koji primenjuju neku agilnu metodologiju ili okvir u svom radu. Najpoznatiji i najčešće korišćeni agilni okvir u svetu i kod nas jeste Scrum, ali su dosta zastupljeni i Kanban, XP (Extreme Programming), DevOps, SAFe i drugi.

Istorija nastanka Agile‑a na globalnom nivou u dobroj meri poznata je svima u softverskoj industriji. Međutim, da li ste upoznati sa dolaskom Agile‑a u Srbiju? Ne tako davne 2009. godine, na Fakultetu organizacionih nauka, održan je prvi sertifikacioni Scrum Master kurs, u saradnji s trenerom Džejmsom Koplinom. Tada se među polaznicima kursa našao i jedan od osnivača zajednice Agile Serbia, Marko Branković, direktor domaće softverske kompanije Puzzle Software. Ova kompanija uživa veliko poverenje svojih klijenata upravo zbog svog načina rada, odnosa prema klijentima i odnosa prema promenama i inovacijama.

Agilna edukacija

Ne samo da u svom radu Puzzle Software primenjuje agilne metodologije, već je ova kompanija pokrovitelj svih edukativnih događaja zajednice Agile Serbia i zvanično prva kompanija koja je krenula sa organizovanjem kurseva i treninga u oblasti agilnog razvoja softvera. Malo nakon prvog sertifikacionog Scrum Master kursa na FON‑u, tačnije od 2012. godine, Puzzle Software je krenuo sa edukativnim programom.

Najpre su organizovani sertifikacioni kursevi za Scrum Master ulogu u saradnji sa Scrum Alliance (krovnom organizacijom za Scrum u svetu). Potom je uključen i program sertifikacije za ulogu Product Owner‑a, da bi na kraju proistekla čitava paleta edukativnih događaja: dodatne sertifikacije u oblasti Agile‑a, napredni treninzi, Agile Coaching usluge za kompanije, Agile Coaching klub, razne radionice i druge besplatne edukacije i, najveći događaj Agile Serbia zajednice, Agile Serbia konferencija.

PCPress.rs ImageSvi javni edukativni događaji održavaju se dva puta godišnje, u proleće i na jesen; ova serija edukacija traje oko mesec dana i svima u svetu softvera, u Srbiji i u regionu, poznata je kao Agile Month. Na kraju svakog prolećnog Agile Month‑a, dakle jednom godišnje, održava se Agile Serbia konferencija, najveći Agile događaj u regionu i šire. Konferencija ima ogromnu podršku partnera: kompanija iz raznih industrija, medija, IT organizacija i klastera. Svake godine poseti je preko 500 učesnika iz više od 10 zemalja Evrope. Predavači su svetski i domaći stručnjaci iz oblasti Agile‑a i IT‑ja. Program je veoma interaktivan – pored edukativnog dela koji se odvija na tri scene kroz predavanja, diskusije i radionice, tu je i Coaching Corner, neformalan kutak za razgovore između Agile trenera i posetilaca.

Od ove godine, na konferenciji će biti dostupno poslovno umrežavanje (match making) kroz aplikaciju MatchAbout, koju interno razvija Puzzle Software. Ovo je jedan od start‑up projekata kompanije, u čijem razvojnom procesu se primenjuje upravo Scrum okvir. Članovi tima su uzbuđeni zbog premijere aplikacije na Agile Serbia konferenciji. Ceo Puzzle Software kolektiv veoma je ponosan na to što u periodu intenzivnih globalnih promena uspeva ne samo da uhvati korak s promenama već i da pokreće pozitivne promene na tržištu softvera u Srbiji, da edukuje i na taj način doprinosi IT zajednici Srbije i regiona.

www.puzzlesoftware.rs

www.agile‑serbia.rs

(Objavljeno u PC#253)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,