Veliki ekrani 2020

Svetska banka podržala prvu javnu blockchain obveznicu

Svetska banka je ovoga meseca pokrenula izdavanje prve blockchain obveznice, namenjene široj javnosti. Takozvani bond-i od „blockchain operated new debt instrument“, je dvogodišnja obveznica koja je u saradnji sa australijskom bankom Commonwealth Bank of Australia (CBA) sakupila 110 miliona australijskih dolara (80 miliona američkih dolara). Investitori su uključivali nekoliko australijskih banaka i državnih trezora.

Tehnologiju bond-i razvila je banka CBA, a spomenuti iznos od investitora je prikupljen u samo dve nedelje od objavljivanja. Svetska banka ovim potvrđuje kako želi da prihvati nove tehnologije u finansijskom sektoru, a izdavanje obveznica kroz blockchain pokazalo se jednostavnijim i bržim nego na tradicionalan način. Posebno ih ohrabruje veliki interes institucionalnih investitora za ovaj oblik ulaganja. Australijska berza hartija od vrednosti planira prelazak na blokchain tehnologiju između 2020. i 2021. 

Bitno je spomenuti kako ovde nije reč o prvoj obveznici izdatoj uz pomoć blockchain tehnologije. Određena mala preduzeća već su izdala obveznice koristeći kriptovalute i javni Ethereum blockchain kao eksperiment u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ruska telekomunikaciona kompanija MTS i banka Sberbank, su u maju ove godine plasirali sličnu obveznicu. Međutim, oni su prikupili tek oko 11 miliona dolara, a obveznicu su nudili tek malom krugu investitora. Obveznica CBA i Svetske banke prvi je ovakav blockchain finansijski instrument ponuđen na javnoj berzi. Uz to sa sobom nosi i vrhunski investicioni rejting Svetske banke oznake AAA, što govori kako je reč o najsigurnijem mogućem ulaganju u obveznice.

Pročitajte i:  UNICEF Inovacioni fond poziva blockchain startap kompanije da se prijave za finansiranje

Iz Svetske banke poručuju kako osnovna namena ovog izdanja nije bila da prikupi značajan iznos kapitala već da ispita mogućnosti korišćenja blockchain tehnologije u ove svrhe. „Pozdravljamo ogromnu zainteresovanost koju je ova transakcija stvorila kod različitih investitora i nastavićemo da tražimo načine da iskoristimo nove tehnologije kako bi učinili tržište kapitala sigurnijim i efikasnijim“. Međutim ne bi trebalo očekivati da će Svetska banka u skorije vreme oberučke prihvatiti kriptovalute. Njen predsednik, Jim Yong Kim, dok istražuje korišćenje kriptovaluta, izjavio je ranije ove godine „Kažu mi da je većina kriptovaluta u osnovi Poncijeva prevara“.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , , , ,