PC Press Studio

Svetska banka podržala prvu javnu blockchain obveznicu

Svetska banka je ovoga meseca pokrenula izdavanje prve blockchain obveznice, namenjene široj javnosti. Takozvani bond-i od „blockchain operated new debt instrument“, je dvogodišnja obveznica koja je u saradnji sa australijskom bankom Commonwealth Bank of Australia (CBA) sakupila 110 miliona australijskih dolara (80 miliona američkih dolara). Investitori su uključivali nekoliko australijskih banaka i državnih trezora.

PCPress.rs Image

Tehnologiju bond-i razvila je banka CBA, a spomenuti iznos od investitora je prikupljen u samo dve nedelje od objavljivanja. Svetska banka ovim potvrđuje kako želi da prihvati nove tehnologije u finansijskom sektoru, a izdavanje obveznica kroz blockchain pokazalo se jednostavnijim i bržim nego na tradicionalan način. Posebno ih ohrabruje veliki interes institucionalnih investitora za ovaj oblik ulaganja. Australijska berza hartija od vrednosti planira prelazak na blokchain tehnologiju između 2020. i 2021. 

Bitno je spomenuti kako ovde nije reč o prvoj obveznici izdatoj uz pomoć blockchain tehnologije. Određena mala preduzeća već su izdala obveznice koristeći kriptovalute i javni Ethereum blockchain kao eksperiment u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ruska telekomunikaciona kompanija MTS i banka Sberbank, su u maju ove godine plasirali sličnu obveznicu. Međutim, oni su prikupili tek oko 11 miliona dolara, a obveznicu su nudili tek malom krugu investitora. Obveznica CBA i Svetske banke prvi je ovakav blockchain finansijski instrument ponuđen na javnoj berzi. Uz to sa sobom nosi i vrhunski investicioni rejting Svetske banke oznake AAA, što govori kako je reč o najsigurnijem mogućem ulaganju u obveznice.

Pročitajte i:  Korisnici mreže X umorni od malicioznih kripto-reklama

PCPress.rs Image

Iz Svetske banke poručuju kako osnovna namena ovog izdanja nije bila da prikupi značajan iznos kapitala već da ispita mogućnosti korišćenja blockchain tehnologije u ove svrhe. „Pozdravljamo ogromnu zainteresovanost koju je ova transakcija stvorila kod različitih investitora i nastavićemo da tražimo načine da iskoristimo nove tehnologije kako bi učinili tržište kapitala sigurnijim i efikasnijim“. Međutim ne bi trebalo očekivati da će Svetska banka u skorije vreme oberučke prihvatiti kriptovalute. Njen predsednik, Jim Yong Kim, dok istražuje korišćenje kriptovaluta, izjavio je ranije ove godine „Kažu mi da je većina kriptovaluta u osnovi Poncijeva prevara“.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,