Svetske top kompanije, uključujući Apple, pozajmile bilion dolara za samo pet meseci

Apple i Disney su među vodećim svetskim kompanijama koje su kolektivno pozajmile bilion dolara kako bi uklonili efekte pandemije koronavirusa (COVID-19) – novčana sredstva prikupljena su za samo pet meseci.

PCPress.rs Image

Najviše su se zadužili softverski gigant Oracle, proizvođač aviona Boeing i telekomunikacioni gigant AT&T. Izdali su korporativne obveznice u vrednosti od 25 milijardi, 20 milijardi, i 12,5 milijardi dolara, u 2020, prenosi Financial Times pozivajući se na podatke koje je prikupio Refinitiv.

U stvari, kompanije investicionog nivoa u SAD izdaju obveznice mnogo brže nego poslednjih godina, prikupivši 504 milijarde dolara u odnosu na isti period 2019. Tokom protekle polovine decenije, prodavale su 1,3 biliona dolara obveznica godišnje, u proseku.

Kompanije su takođe bile dosledne u svojim pozajmljivanjima. Tokom tri uzastopna meseca, u maju su izdale više od 200 milijardi američkih korporativnih obveznica, što je FT primetio da se prvi put dogodilo od 1990. godine.

Sistem saveznih rezervi je učinio da podizanje milijardi preko obveznica bude veoma jeftino za velike kompanije

Korporativne obveznice su u osnovi dokumenti kojima se potvrđuje dug, kompanija pozajmljuje novac od investitora u zamenu za posebne kupone, plaćajući kamate tokom određenog vremenskog perioda, dok se dug kupcima ne vrati u celosti.

Pročitajte i:  Četrdeset godina Mac računara

Međutim, pozajmljivanje biliona dolara retko je bilo jeftinije za najveće svetske kompanije, jer je Sistem saveznih rezervi smanjio troškove pozajmljivanja kad je smanjio ciljanu interesnu stopu na između nule i 0,25%. Te mere, međutim, su uticale na „prinos“ vezan za obveznice investicionog ranga poput onih koje su izdali Apple i Oracle. Početkom 2020. godine (pre nego što je nastala situacija sa COVID-19) kupci korporativnih obveznica dobili bi povrat od 2,9%. Sada će, verovatno, u proseku dobiti 2,6%.

Apple je to iskoristio kada je ranije ove godine prikupio 8,5 milijardi dolara prodajom četiri različite obveznice, a životni vek im je bio od tri do 30 godina. Trogodišnja i petogodišnja verzija imala je kamate od 0,75% i 1,125%, najniže stope na takve obveznice od 2013. Proizvođač iPhone-a rekao je da će sredstva koristiti za isplatu dividendi i otkup sopstvenih akcija.

Što se tiče toga ko će nastaviti sa unovčavanjem gotovine za AT&T i Boeing, stručnjaci navodno smatraju da će Američka centralna banka biti sledeća na redu, pošto je već uložila 1,8 milijardi dolara u sredstva kojima se trguje na berzi i koja su izložena njihovom dugu.

Pročitajte i:  Apple se brani pred Evropom

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,