BIZIT plus

Svi kineski telefoni mogli bi da ostanu bez pune Android podrške

Više od trećine mobilnih telefona koji se prodaju širom sveta napravili su kineski proizvođači. Najveći među njima su Huawei, Xiaomi, Vivo i Oppo. Oni su se na tržištu probili odličnim karakteristikama, ali i cenom koja je uglavnom niža od ne-kineskih konkurenata.

PCPress.rs Image

Proširenje sankcija?

To je verovatno jedan od razloga zašto Trampova administracija želi da proširi svoje sankcije prema svim kineskim proizvođačima telefona. Do sada je na udaru bio samo Huawei, koji je izgubio mogućnost da koristi popularne Google-ove servise na Android-u. U obrazloženju se navodi da Kina već godinama limitira Internet svojim korisnicima čime uskraćuje zapadne servise svojim državljanima, često bez navođenja bilo kakvog razloga. Sada SAD planira da učini sličan potez.

Clean Network program je najavljen u aprilu ove godine, kao deo napora Trampove administracije da „zaštiti privatnost američkih građana i kompanija“. On, pored zabrane upotrebe američkih aplikacija na kineskim telefonima, podrazumeva čak i uklanjanje kineskih aplikacija iz američkog app store-a. Među takvim aplikacijama našle bi se WeChat i Weibo, koje targetiraju kinesku dijasporu koja je raširena u SAD-u. Kineska strana je odgovorila da se njihova cenzura odnosi na uklanjanje pornografskih sadržaja, nasilja, kocke i drugih ilegalnih aktivnosti sa Internet-a.

Pročitajte i:  Kineska prodaja električnih vozila opala u januaru

Za sada nije poznato kada bi ova nova pravila mogla da počnu da se primenjuju.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: